На Стефановден турският външен министър Мевлют Чавушоглу ще бъде в област Кърджали, съобщи "Родопи 24". Според очакванията, Чавушоглу ще бъде в България на 26 и 27 декември. Той ще държи реч на Възпоменателния митинг край Тюркян чешма в село Могиляне. Ден по-късно ще вземе участие и на митинга в Момчилград. Новината съобщи Лютви Местан, който също ще участва в проявите за 31-годишнината от Възродителния процес.

Над 4 000 души се очакват в Могиляне. Федерацията „Балгьоч" докара 4 автобуса с изселници, като тази година не бе позволено изселници, запазили възродителните си имена, да пътуват организирано. Трима души са загинали по време на мирен протест в Могиляне на 26 декември 1984 година, сред тях и 17-месечното бебе Тюркян.

Припомняме, на 27 декември стават 13 години от атентата срещу нашата база "Индия" в Ирак. Тогава загинаха петима български военнослужещи, които бяха жертва на терористичен акт. От година на година възпоменателната церемония за тяхната жертва става все по-тиха и по-малобройна, констатират бивши военни.

Междувременно стана ясно, че четиримата съветници от ДПС в Кърджали няма да имат среща днес - 24 декември, Бъдни вечер, с председателя на партията Лютви Местан. По предварителните разчети той трябваше да убеди своите да гласуват на 28 декември за областния лидер на Младежко ДПС, който да бъде избран за председател на общинарите, съобщи "Родопи 24".

Такава среща е била планувана за днес в Кърджали, разкриха от Общинския съвет на ДПС.

Местан бил готов с речта си, с която смятал да обедини лагерите в ДПС в Кърджали.

"Днес има по-важни новини за ДПС и те са в София. А и вероятно г-н Местан никога няма да има вече възможност да говори пред съветниците като техен началник", коментираха от ОбС на ДПС.

Местните очакват след Нова година да получат ново предложение за председател на Общинския съвет в Кърджали от новото ръководство на ДПС, което ще бъде избрано днес на заседание на ЦС на ДПС.

На 28 декември ще има заседание на Общинския съвет в Кърджали, на което ще бъдат приети 4 решения по докладни записки на кмета инж. Хасан Азис, като точка първа от проекта за дневен ред е избор на председател.

Припомняме, на три пъти в Кърджали не могат да си изберат кой да оглави местния парламент. 24-мата от ДПС бойкотираха на 17 декември насроченото от областния управител Илия Илиев заседание на 41-местния разпоредителен орган. След провалената сесия кметът на Кърджали инж.

Хасан Азис призова за свикване на ново заседание до края на годината, за да се гласува залог, срещу който общината ще получи от републиканския бюджет 3 млн. лева за довършване на депото за твърди битови отпадъци при Вишеград.

Друга важна точка е приемането на наредба за такса смет. „Задължително трябва да приемем тези две точки до 31 декември", заяви кметът. На предстоящото заседание ще бъде гласувана и новата структура на Общинска администрация, пише местното издание.