В Пловдив беше създадена Федерация на турско-мюсюлманските сдружения в България, предаде БНР.

30 делегати от 14 неправителствени организации се обединиха около идеята за необходимост от ново политическо представителство на етноса в България.

Това съобщи председателят на Националното турско обединение Мендерес Кунгюн, цитиран от БНР.

Кунгюн заведе дело в Страсбург срещу правителството за с обвинение за дискриминация на български граждани по етнически принцип.

Новата федерация си поставя за цел да намери формата за участие в предстоящите парламентарни избори и се обединява за дясноцентристко управление на страната като единствена демократична алтернатива на тройната коалиция.

Необходимостта от това е явната криза в управлението, както и грубата намеса на държавата в мюсюлманското вероизповедание.

Като най-удачната форма да влезе в политическия живот на страната турската федерация определя съвместното участие с национално отговорни пробългарски десни формации.

Според Кунгюн поставянето на Ахмед Доган в центъра на политическите преговори за ремонта в кабинета задълбочава етническата криза, а т.нар."предвидим партньор" в лицето на ДПС води страната към нови противоречия и задълбочава отчуждението между управляващите и малцинствените общности.