Няма вмешателство на Турция във вътрешните работи на България. Категорично искам да заявя това, че няма намеса.

Това изявление повтори няколко пъти в ефира на БиТиВи негово превъзходителство посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче.

Той заяви, че Турция е съсед и добър приятел на България, а също и един съюзник в НАТО и партньор в ЕС.  Затова е доста жалко, че се развиват по този начин нещата”, заяви Гьокче, определяйки тезата на намеса на Турция в вътрешните работи на България като „инициатива с политически мотиви”.

„Приятели, съюзници и партньори не се намесват във вътрешните си работи”, повтори отново Сюлейман Гьокче.

Той припомни ситуацията от преди 15 години, когато турският парламент взе единодушно решение да се противопостави на всяко разширяване на НАТО преди България и Румъния да станат членки. „Тогава някой сметна ли това за намеса”, попита реторично Гьокче и определи ситуацията като много тъжна и предизвикваща съжаление.

Категорично искам да заявя, че това е много тъжно и много жалко, със съжаление чуваме подобно нещо.

Турция никога не е молила български политик да вземе страна или отношение по въпроса и кой ще бъде лидерът на ДПС. Това заяви също категорично Сюлейман Гьокче, като допълни, че е изненадан изобщо от въпроса дали партията на Лютви Местан ДОСН е родена в турското посолство в София.

Посланикът призова и да не се вярва на всяко едно нещо, което излиза в пресата. Самият той заяви, че не вярва на нито една медия, тъй като винаги гледната й точка е пристрастна. „А посолствата нямат редакции на вестници”, коментира с ирония Сюлейман Гьокче.

По отношение на създадената от Народното събрание временна парламентарна комисия, която ще разследва дали има или няма такава намеса, посланикът отказа да коментира какво ще бъде въздействието й върху двустранните отношения, но заяви, че няма в международната практика или в дипломатическия протокол норма, която да легализира едно негово явяване пред тази комисия.
В този смисъл Гьокче даде да се разбере, че не би се отзовал на покана от страна на депутатите от тази комисия да бъде разпитан.

На въпрос за забраната за почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутат Делян Пеевски да пътуват в Турция, посланикът отново отговори, че няма официална позиция по този въпрос на нито една турска власт.
„Нито мога да потвърдя, нито мога да отрека”, заяви Гььокче, като коментира, че твърде много пушилка се е вдигнала по този въпрос в България.

По отношение на това дали на цялата парламентарна група на Движението е забранено да правят визити в южната ни съседка, Сюлейман Гьокче посочи, че е прочел да това в българска медия.

Никога не съм се срещал с господин Доган. Никога не съм се запознавал и срещал с господин Пеевски. Наскоро се срещнах с господин Местан – това бяха деловите отговори на посланика на конкретните въпроси за контактите му.

На въпрос също дали Местан е получил защита в посолството на Турция в София, Сюлейман Гьокче отвърна, че срещата вечерта е била планирана отдавна, а всички останали подробности относно развитието на вечерта са разказани вече от господин Лютви Местан. „За защита не става въпрос. Местан говори достатъчно по този въпрос, не искам да се намесвам във вътрешните работи”, беше лаконичен в отговора си и по този въпрос посланикът.

Като коментар на цялата ситуация Сюлейман Гьокче заяви, че е жалко да се чуват такива неща всеки ден. „Не е приятно всеки втори ден да излизат такива неща, такива обвинения”, заяви той.