Тютюнопроизводителите ще получават пари по Преходната национална помощ и през следващите две години. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред тютюнопроизводители в град Харманли, Област Хасково, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

"Страната ни успя да убеди останалите страни-членки на ЕС да ни подкрепят. Така защитихме преходната национална помощ, която е основно за тютюн. Към момента преходният период се очертава да бъде две години, а именно 2021 г. и 2022 г. По този начин, макар и намаляващи, тези плащания ще бъдат предоставени на производителите на тютюн", каза земеделският министър.

Субсидиите за тютюнопроизводство са на база референтните стойности за 2009 г., каза Танева" По думите й страната ни е поискала промяна на референтния период, но ЕК е отказала.

Близо 30% от тютюнопроизводителите са без регистрация

Близо 30% от тютюнопроизводителите са без регистрация

За това алармира председателят на асоциацията на тютюнопроизводителите Цветан Филев

Плащанията на тютюнопроизводителите се извършват ежегодно през пролетта, очаква се да започне още през февруари 2021 г.

Обсъжда се дали преходната национална помощ ще продължи да се изпълнява и през новия програмен период. "В проекта на регламентите засега отсъства тази възможност, но ние ще продължим да се борим за нея или за друга форма, под която тютюнопроизводителите да бъдат подкрепяни", каза Танева.

Тя увери, че секторът е особен, заради водената световна политика за намаляване на потреблението на тютюн и запазване здравето на хората. За това има определени рестрикции, които влияят на производителите, поясни Десислава Танева.

Извън преходната национална помощ за тютюнопроизводителите са допустими и по директните плащания. Очаква се увеличение средно с 9 % за директните мерки за плащанията на площ. За бенефициентите по обвързаната подкрепа увеличението ще бъде средно с 13 %. Увеличението е за тези направления , за които не са достигнати количествените лимити, увери Танева.

Заради епидемичната обстановка тютюнопроизводителите в страната ще бъдат подпомогнати и по извънредната мярка COVID, която бе програмирана по предложение на България. Подкрепата за сектора попадна в обхвата на подмярка COVID-2, която е за един постоянно зает.

"Това стана по искане на ЕК, тъй като трябваше да защитим за всеки отрасъл какъв е спадът на реализация на продукцията вследствие на пандемията", каза още тя.

Относно засушаването министър Танева изтъкна, че в момента се работи в посока подкрепа на водоспестяващите технологии и за възстановяване на инфраструктурата на "Напоителни системи".

"Целта ни е да увеличим достъпа на земеделските стопани до вода, заради измененията в климата", каза Танева.

По думите й нейното ведомство заедно с екоминистерството изготвят съвместен проект за промяна на нормативната уредба за ползването на вода за земеделски нужди. Предвижда се процедурата за разрешителни на сондите да бъде максимално облекчена.