Няма да предлагаме удължаване на извънредното положение по смисъла на Конституцията. Това заяви на брифинг в Министерския съвет министърът на финансите Владислав Горанов.

Правителството, обаче ще предложи на Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето.

По думите на Горанов противоепидемичните мерки ще продължат поне два месеца след изтичане на извънредното положение, тоест до 13 юли.

Борисов: Работим по закон за мерки без извънредно положение

Борисов: Работим по закон за мерки без извънредно положение

По думите му и сега мерките били най-меките

"Освен допълнителните правомощия на министъра на здравеопазването, продължават и тези мерки, заложени в Закона за извънредното положение, които са насочени към стопанския живот и социално-икономическите мерки, които бяха обвързани за срока на извънредното положение, предлагаме да действат и след отмяната му", посочи финансовият министър.

По думите на Ананиев независимо, че извънредното положение няма да продължи, остават нужни редица противоепидемични мерки, да които трябват промени в Закона за здравето. Мерките ще се въвеждат с акт на министъра на здравеопазването по предложение на главния здравен инспектор. Задължение за карантина за срок от 14 дни при влизане в страната ще остане валидно. 

След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния й обхват, което включва разглеждането на спешни наказателни дела и общите производства, заяви от своя страна правосъдният министър Данаил Кирилов.

Той подчерта, че единствените ограничения остават в областта на частните съдебни изпълнители, които няма да могат да налагат запори.

Мярката "60/40" ще продължи своето действие до 30 юни, обяви и министърът на транспорта Росен Желязков по време на брифинг в Министерски съвет.

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

С 201 гласа "за" депутатите приеха предложението на МС

Приетият днес проектозакон, който ще бъде предложен утре на парламента, не обхваща изчерпателно всички случаи за уреждане на преодоляването на последиците от пандемията. Той е една рамка за връщането на нормалността в икономическия, политическия и стопанския оборот в страната. От гледна точка на ограничителните мерки те се концентрират само в министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен санитарен инспектор. Затова те са изчерпателно изброени, отбеляза Желязков.

Желязков обясни, че останалите мерки са заложени в преходни и заключителни разпоредби в законопроекта касаят всички онези права, които по Закона за извънредното положение преустановяват действието си към 13 май, но следва да продължат действието си до прекратяване на извънредното положение.

Това е предвидено, за да има плавен преход към възстановяването на стопанския оборот, каза още Росен Желязков.