Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок. За това гарантира днес служебният министър на електронното управление Валентин Мундров пред журналисти след началото на процеса по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване.

 

"Дейностите, които предстоят да бъдат направени започнаха достатъчно рано, за да бъде предоставена на гражданите възможността за машинно гласуване" каза още министърът. Той уточни, че вчера след края на работния ден седемте машини, които ще бъдат удостоверявани, са били предоставени от Централната избирателна комисия. И припомни, че представителната извадка беше определена на случаен принцип в началото на миналата седмица.

 

Според Мундров машините ще бъдат удостоверени в рамките на следващите, след което те ще бъдат изпратени по секционните избирателни комисии.

 

Удостоверяването на машините ще протече под наблюдението на експерти от Държавна агенция "Национална сигурност", а залата, където се извършва процесът по удостоверяване, е оборудвана с камери и система за контрол на достъпа. Министерството на електронното управление ще предостави възможността процесът да се наблюдава в реално време в залата на партерния етаж. Като всеки гражданин ще има свободен достъп до нея в работно време през делничните дни.

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Процесът ще започне след като МЕУ получи машините от ЦИК