Ускоряването на проектите за по-добра транспортна, енергийна и цифрова свързаност, както и развитие на направлението Север - Юг са сред основните задачи на правителството. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на среща с извънредния и пълномощен посланик на Украйна в България Олеся Илашчук.

Двамата бяха единодушни, че изграждането на нов трети мост над река Дунав ще облекчи преминаването на нарастващия поток от стоки и хора и ще подпомогне Украйна в процеса за възстановяване.

На срещата вицепремиерът открои усилията на България в осигуряване на коридорите за солидарност за гарантиране на продоволствената сигурност.

ЕС е готов да ни даде пари за трети, а и четвърти мост на Дунав

ЕС е готов да ни даде пари за трети, а и четвърти мост на Дунав

Около 200 милиона евро ще е най-евтиният вариант за изграждане

Той припомни усилията на служебното ни правителство за диверсификацията от руски енергийни източници, както и гарантирането на енергийните доставки и логистични вериги в новите условия.

От своя страна украинският посланик благодари за предоставените от България универсални разрешителни без заплащане на пътни такси.

Двете страни изразиха желание да работят съвместно за подобряване на свързаността помежду им и набелязаха като основен приоритет развитието на железопътния транспорт.

Искаме с евросредства да изградим трети мост на Дунав

Искаме с евросредства да изградим трети мост на Дунав

България трябва да побърза с подготовката на проекта