Американският посланик Джеймс Уорлик опроверга слуховете, че е отзован преждевременно от България. Припомняме, на 25 май стана ясно, че президентът на САЩ Барак Обама е номинирал Марси Райс за поста му. Номинирането й стана без официални мотиви от страна на Вашингтон, което породи и слухове в медиите, че смяната на Уорлик е предсрочна.

Аз нямам насрочена дата кога да си тръгна, нито пък са ме отзовали преждевременно за нещо, което съм направил. Става въпрос за стандартен процес за американските посланици, обясни пред Нова телевизия Уорлик, споделяйки, че съпругата му, която е посланик в Сърбия, е в същата ситуация.

Дипломатът опроверга информациите, че има конкретен мотив за неговото отзоваване и подчерта, че става въпрос за стандартен мандат за американски посланик. Ако съм тук 2 години и 9 месеца - това е стандартно. Ако съм тук 3 години и 3 месеца  - това пак е стандартно, заяви Уорлик.

Той категорично опроверга и публикациите в различни медии, че е предсрочно отзован заради отказа на страната ни да допусне проучване и добив на шистов газ. Шистовият газ не е никаква причина аз да си тръгвам, заяви дипломатът, подчертавайки, че не е отговорен за решенията, които трябва да вземат самите българи.

Разбира се, че ми се иска да мисля, че бях успешен посланик, заяви той в отговор на въпрос дали е изпълнил успешно мисията си у нас.

България е една чудесна страна, защото нещата, които иска за себе си, са и нещата, които американското правителство иска за България. Нашите същности интереси напълно се припокриват, каза още Джеймс Уорлик.

Американският посланик обясни, че няма да остане още цяла година в България, но уточни, че това е нещо, което зависи от Сената на САЩ.