Американският посланик Джеймс Уорлик получи най-високото държавно отличие - „Орден Стара планина" първа степен. Президентът Росен Плевнелиев подчерта, че отличието се връчва заради изключителните му заслуги за укрепване и развитие на българо-американските отношения.

Самият Уорлик, развълнуван коментира, че когато преди 3 години за първи път пристигнал в България не е знаел какво да очаква и че не си е и помислял, че някой ден ще получи подобна награда от Плевнелиев, който по онова време е заемал министерски пост. „Сега България зае своето място в моето сърце и като една първа любов ще остане завинаги в него," подчерта американският посланик.

Той оприличи отношенията между България и САЩ на гоблен: „Те са нещо изключително красиво, но и са изключително трудни за изработка и отнемат много време. Това, което ние съградихме като отношения между двете страни е гоблен. Надявам се и аз да съм допринесъл за изготвянето на този гоблен."

Далеч по-изчерпателен в словото си беше държавният глава Росен Плевнелиев. Той подчерта заслугите на дипломата в укрепването на българо-американските отношения и развитието на стратегическия характер на тези отношения.

Значителен е Вашият принос за повишаване на равнището на политически диалог между България и САЩ, както и активното Ви съдействие при осъществяването на редица посещения, изтъкна Росен Плевнелиев и добави, че ясен сигнал за подкрепата и ангажимента на САЩ е било и посещението на американския държавен секретар у нас. По думите му, тази много важна визита е задълбочила още повече диалога и сътрудничеството между двете страни.

Президентът не пропусна да отбележи подкрепата на американците за осъществяването на редица реформи в ключови области като правораздаване, отбрана и сигурност, гражданското общество и неправителствените организации, демократична България.

Трябва да се отбележи и ключовата Ви подкрепа за моето посещение в Афганистан, когато се убедих със собствените си очи как българската армия кове своето славно бъдеще на ефективна и достойна армия, член на НАТО, посочи още Росен Плевнелиев.

Той изрази своята признателност към Уорлик и за активната му дейност за осъществяването на бизнес обиколката из САЩ, в резултат на което в момента броят на американските инвеститори у нас се е увеличил и е с тенденция да стават все повече.

Засегната беше и темата за отпадането на американските визи за българи и положените усилия от страна на посланика за разширяването на преките контакти между гражданите на двете страни.

На довиждане държавният глава пожела на американския посланик, който в края на седмицата отпътува окончателно от България, много успехи и вдъхновение в бъдещите му начинания:

„Надявам се, че България завинаги ще остане в сърцето Ви, а ние ще се виждаме скоро и често, където и да е по света, за да обсъждаме големите проекти, които ни и ще ни свързват занапред."

На излизане от президентството Уорлик обеща на чакащите го медии да разкаже много интересни неща, но в петък, за когато е насрочена и прощалната му пресконференция на летище София.

Запитан не приема ли като наказание изпращането му в Афганистан, той с усмивка заяви: „Не казвайте на моята шефка (Хилъри Клинтън, б.р.), но времето, прекарано в България наистина ще е много по-приятно от това, което ще прекарам във връзка със следващата си служба."

Припомняме, веднага след завръщането си във Вашингтон Уорлик ще заеме службата Заместник специален представител за Афганистан и Пакистан - длъжност за старши дипломат в офиса на Държавния секретар.