уорликБългарите заслужават да имат евтин газ и енергийни доставки, заяви американският посланик Джеймс Уорлик пред БНТ.
Той не пожела да коментира въпроса „капитулира ли България пред Путин", само заяви, че САЩ искат да видят силно сътрудничество между България и Русия в областта на енергетиката.
По отношение на АЕЦ „Белене" според Уорлик нещата не са предрешени. Той похвали избора ни за консултант по проекта, заявявайки, че HSBC имат много добра репутация.
Амераканският посланик не мисли, че някой дестабилизира ситуацията у нас, а е на мнение, че тъй като България навлиза в предизборна обстановка е нормално за демокрациите да се изказват различни позиции и мнения, различни неща.

По думите на дипломата обаче правителството трябва да демонстрира лидерство, но и опозицията трябва да бъде лидер, да изказва мнения, да коригира.

Уорлик категорично опроверка казаното от Никола Филчев, че кампанията срещу него е подета от мисията на САЩ у нас. Не съм следил това, но това е измислица. Не съм виждал доказателства по обвинението, но ако има такива, трябва да влезе в съдебна зала и да се реши в съда, заяви посланикът.

Той отново посочи, че смята Алексей Петров за опасен човек, но съдът трябва да реши. Дипломатът бе лаконичен и в коментара си за оправдателните присъди на братя Галеви и Николай Цонев, изтъквайки, че е изненадан от освобождаването на Галеви.

Все пак той уточни - не знам как действа прокуратурата, какво е било в главата на съдиите
Джеймс Уорлик насърчи българите да не забравят историята си. Мисля, че България се е разграничила от своето социалистическо минало. Не може никога да се каже, че всичко е било добро, или всичко е било лошо, заяви посланикът по повод дискусията около думите на премиера Борисов за Тодор Живков.

Дипломатът не вярва обаче някой да има сериозен интерес да се връща в миналото.
Смятам, че българите забравят някои неща. Кой преди 20 години мислеше, че България ще е в НАТО, в ЕС, че български студенти ще учат в САЩ и Западна Европа, че компании като IBM и HP ще дойдат в България.
Трябва да преценим необходимите стъпки, които трябва да направят българите, посочи още Джеймс Уорлик пред БНТ.