Президентът Плевнелиев е посъветвал македонските власти да се „уповават на Конституцията” в тези трудни за държавата дни.

В телефонен разговор с македонския си колега Георге Иванов Плевнелиев е изразил силна загриженост във връзка с усложнената политическа ситуация и ескалацията на напрежението в Македония.

Държавният глава е подчертал, че през последните години България също е преминала през политически кризи.

Когато страната е изправена пред труден избор, протести и силно политическо противопоставяне, единственото решение е уповаването на Конституцията и съхраняването на правовия ред в държавата, е посъветвал той Иванов.

Придържането към този принцип, уверява Росен Плевнелиев, е помогнало на страната ни да преодолее политическите кризи и да бъде днес фактор на стабилност на Балканите.

Той е предложил услугите на сраната ни за съдействие за намиране на решение, което е в диалога, в спазването на правилата, на принципа на върховенството на закона и на Конституцията.

При така създалата се ситуация в Македония, Конституцията на страната и договореностите от Пържино са основата за връщане към политическата стабилност и организиране на честни и демократични избори, е заявил още българският държавен глава.