Митингът на Бузлужда по случай 121-годишнината от създаването на Българската социалистическа партия започна с опит на полицията да го провали, отклонявайки и препречвайки на автобусите и автомобилите от Северна България да стигнат до Казанлък.

Това смути началото на митинга, който започна в 11 и 30 часа, обяви председателят на Областния съвет на БСП в Габрово Николай Григоров. Фактът бе потвърден от Сергей Станишев.

Според председателя на БСП управляващите „по един жалък, нелеп начин се опитаха да попречат на хората от Северна България да стигнат до Казанлък. Но тези, които се опитват да ни пречат, трябва да знаят, че догодина пак ще стигнем до Бузлуджа и никой не може да ни спре". Лидерът на БСП обясни станалото с опита на властниците да си отмъстят за изпуснатите вчера нерви в парламента.

Време е - каза Станишев - да се даде равносметка и да се иска отговорност от управляващите, защото те излъгаха цяла България и си позволи да каже във връзка с това: „Цялата държава ни е в хаос, само престъпността ние организирана".

Лидерът на социалистите охарактеризира лицето на ГЕРБ като разбойници облечени във власт. „Имаме срещу себе си арогантна, безхаберна власт. Власт, която ще направи всичко възможно, без да има доверието на българите, пак да ги командва", каза Станишев.

Той беше категоричен, че управляващите ще използват всички ресурси- власт, пари, натиск, страх, лъжи и компромати в предстоящата предизборна кампания и БСП трябва да има готовност за това. Според Станишев социалистическата партия трябва да противопостави на това визията за отговорността пред държавата, отговорността ГЕРБ да бъде свалена от власт.

„По думите му на хаоса, създаден от ГЕРБ трябва да се противопостави държава, която да дава сигурност, надежда, която да се грижи за гражданите си.

Лидерът на левицата е убеден, че за да бъде променена посоката, в която управляващите тикат България, е необходимо да се обясни на всеки българин нещата, които предлага БСП.

„Искаме държава, която работи за общия интерес и се грижи за общото благо на българите. Второ, искаме държава, която е демократична и отстоява правата на хората. Трето, искаме солидарно общество и държава, в която мненията на хората се чуват.

Четвърто, искаме държава с активна икономическа политика, която работи за създаване на работни места, и поддържа големите инфраструктурни проекти, като АЕЦ „Белене", но и която подкрепя дребния и средния бизнес.

Пето, искаме държава, която е социално ангажирана, която помага на младите хора да намерят добро образование и добра работа, но и която помага на социално слабите. Шесто - искаме държава не на простащината и само на мускулите, а държава, в която мислещите, образованите, духовните хора имат път", обясни още Сергей Станишев.

В заключение председателят на Националния съвет на БСП заяви, че днешното управление може да се охарактеризира с една дума и тя е „провал". Затова ГЕРБ трябва да си ходи, категоричен бе Станишев. Словото му бе прекъсвано многократно от над 35 хиляди симпатизанти и членове на БСП от цяла България с викове: „Победа".

Освен лидера на социалистите на митинга думата взе и Петър Дулев - кмет на Община Белене. Той заяви, че строежът на АЕЦ „Белене" трябва да се превърне в национална кауза, тъй като решението на правителството за спиране на строежа торпилира възможността България да стане енергиен център на Балканите.

То води също така до проблеми в социално-икономическото развитие в страната. Затова лозунгът, под който работят социалистите в Община Белене е „Да върнем децата при родителите й, а родителите им по родните им места", допълни той.

След него заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов и отговарящ за подписката за референдума обяви най-добре представителите се областни и общински организации на партията. На първо място е Видинска област с 140% изпълнение на националната задача. Следващите области и общини са: Смолян, Перник, Кюстендил и Шумен. По думите му общо са събрани 773 447 подписа.

От общинските организации най-добре представили се са: Аксаково, Брегово, Хасково, Добрич, Ямбол, Карлово, Пещера, Севлиево и Белене.

Най-много подписи са събрани в София, заяви Стоилов - 95 хиляди. А най-качествено са работили социалистите в Търговище. Сред индивидуалните рекордьори на първо място е: Димитър Енекиев от София, който е събрал над 3700 подписа, следван от Мюмюн от Кърджали над 2 хиляди. Най-възрастният участник в подписката е 102-годишният Асен Костов - 200 подписа.

Отличилите се ще бъдат изпратени на Конгреса на ПЕС, който ще се проведе септември месец в Букурещ. Там БСП официално ще подкрепи кандидатурата на Станишев за президент на ПЕС. Янаки Стоилов благодари също така на членовете на Инициативния комитет без които подписката нямаше да бъде факт и от името на ръководството на БСП заяви, че партията и парламентарната група ще настояват референдума да се проведе веднага след Нова година в най-краткия възможен срок.

Връчени бяха традиционните награди на Фондация „Институт Николай Добрев" за млад политик. С приза бе удостоен Драгомир Стойнев - председател на социалната комисия в 41-то Народно събрание. В своето обръщение той заяви, че живеем в трудни времена, бедността и мизерията всеки ден се увеличават. Политиката е отборна работа, но вярвам, заяви Стойнев, че догодина на тази поляна ще се съберем като победители.

Велислава Дърева от своя страна връчи наградата за публицистика на името Георги Кирков-Майстора. Днес своите наградиха получиха двама души, това е главният редактор на „Ново време", вестник „Монт дипломатик" и вестник „Дума" Юрий Борисов и Павел Писарев, журналист и публицист.

След като благодари за наградата Юрий Борисов заяви, че ние социалистите, които сме тук на „Историческа поляна" сме вкоренени в историята и се надяваме, че нашето бъдеще се определя от левицата. А Павел Писарев се обърна към участниците в митинга с думите: "Ние сме много социалисти, съвременници на XXI век, които имаме партийно ръководство, способно да ни доведе до победа".

Номинация получи и заместник-председателката на Mладежкото обединение в БСП Вероника Дерибалтова по линия на инициативата „Предай звезда нататък". Инициативата бе учредена миналата година, когато младите социалисти за първи път запалиха червената звезда на дом-паметника върху Бузлуджа.

По думите на председателя на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев тази година са им и забранили да запалят звезда и затова снощи са оцветили в различни цветове целия паметник.

Специално за News.bg председателят на пaртия "Нова зора" Минчо Минчев, който е член на Коалиция за България заяви по повод на днешния празник: „Правителството на ГЕРБ показа, че не само не може да управлява страната, но и че неговото управление е гибел за нея. То нарушава всички основни права на гражданите, унижава демократични институции като парламента и води към авторитарна диктатура.

Затова - заяви Минчо Минчев - позицията на нашата партия е, че е нужно създаване на единен национален фронт на левите и патриотичните сили в страната. Надявам се нашите партньори от Коалиция за България да разберат и приемат тази идея", каза Минчев.

Традиционния митинг на БСП бе закрит под призива на неговия председател с надуване на клаксоните на автомобилите и автобусите, с които участниците на митинга бяха дошли. По този начин, според Станишев, ГЕРБ ще чуе протеста на хората срещу управлението.