Проектозаконът за промени в Закона за горите внезапно изчезнал от предварително заявения дневен ред на парламента. Законопроектът е внесен в парламента още през 2018 година.

"Обединените патриоти и депутати от ГЕРБ, които са го внесли, те трайно не разбират смисъла на повече гора", заяви пред БНР Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България и общински съветник в София от "Демократична България".

Той даде пример с бюджета на горските стопанства, които намаляват с всяка година. "И тези горски служби, които трябва да опазват от кражби, незаконна сеч, незаконен лов - те получават все по-малко и по-малко. За последните десет години той е паднал пет пъти, този бюджет. Явно е, че имаме неразбиране за нуждите от горско стопанство и от гори в България в тези политически сили."

Откакто е приет новият Закон за горите през 2011 година, през годините винаги е имало лобистки предложения, с които се иска определени инвестиционни предложения да могат да се осъществяват в горските територии, без да се изключват от тях, без да се заплаща такса за инвестиционно залесяване, обясни Тома Белев. 

"Имаме т.нар. гори на хартия, тоест те ще се водят гора по документи, а реално там ще има къща, сграда, лифт, писта или нещо друго, което не изпълнява горско-стопански функции", допълва Белев. 

По думите му по подобен начин стоят нещата с енергийни обекти и водно-стопански обекти. 

"Хайде да не изключваме от горската територия, те са малко и т.н., но всъщност това е форма на държавна помощ към съответните бизнеси. Ако вие искате да правите някакъв друг бизнес върху горска територия, даже върху ваша горска територия, вас ще ви принудят да я изключите."

Това е с цел поевтиняване на определени бизнеси, коментира Тома Белев.