Има информация, че се готви много голяма коалиция и може би бъдещият кандидат-президент ще бъде излъчен от нея. Това заяви евродепутатът Илияна Йотова пред журналисти на честването на Деня на труда – 1 май.

Йотова разясни, че под тази коалиция визира сега действащата шесторна коалиция. Тя намекна, че не брои Реформаторския блок за една обща партия.

Социалистката е убедена, че въпросната коалиция няма да подкрепи сега действащия президент Росен Плевнелиев.

Според Илияна Йотова предсрочни избори ще има. Те обаче няма да са 2 в 1 с президентските, а ще бъдат предизвикани от премиера Бойко Борисов следващата година.

Лидерът на социалистите Михаил Миков също допусна, че усеща предсрочни избори, но не се ангажира със срок.

Нека да мине конгресът и хората още по-добре да осъзнаят колко пагубно е това управление, посочи червеният лидер.

Запитан дали е готов за 7 май, когато предстои да се проведе конгресът на БСП и да бъде избран нов лидер, Миков посочи: „Важното е партията да е готова и Бойко Борисов да е готов за след това”.

Стотици привърженици на БСП се събраха на кръстовището на ул. „Г.С. Раковски” и ул. „Гурко”, където от импровизирана сцена Миков се обърна към тях с думите: „Уважаеми другари, честит 1 май”. Той бе посрещнат с възгласи „БСП, БСП”.

Лидерът на столетницата изтъкна, че през последните 30 години в Европа и света правата на труда се смачкват. По думите му днес българските работещи получават 4,5 пъти по-ниски заплати от средноевропейските, въпреки че произвеждаме само 2,5 % по-малко БВП.

Според него е необходима битка, като в нея хиляди ще ходят с наведена глава. „Трябва да бъдем в центъра на тази битка, която заслужават българските граждани”, призова Миков.

Евродепутатът Илияна Йотова подчерта, че както всяка година в България ситуацията е по-трудна от всякога. Тя свърза България с думата „безбъдност”. Йотова напомни за стенограма, касаеща бъдещия Изборен кодекс, която е излязла преди дни. Според социалистката тя напомня Вазовските „Чичовци” - всички стояли около една маса и се чудели как да оцелеят и да си осигурят властта утре.

Йотова се позова на статистика, според която около 85 % от завършилите висшисти напускат България. Тя обяви това за катастрофално.

Илияна Йотова очерта негативна картина за бъдещето на страната ни, като по думите й до 2060 г., ако нищо не бъде направено, демографският срив ще е равен на 5 млн. български граждани.

Социалистката изтъкна, че България е първата страна в Европа по работещи бедни. Не е ясно дали въобще хората ще могат да се пенсионират „благодарение на реформата на нашия другар Калфин”.

Упрек Йотова отправи и към премиера Бойко Борисов за това, че „с лека ръка подписа санкциите за Русия”. Тя не спести критики и на президента Росен Плевнелиев, който се надпреварвал да громи връзките ни с Русия навсякъде, където може.

За пореден път тя призова незабавно да бъдат прекратени преговорите с търговското споразумение със САЩ и Канада, тъй като то означавало загуба на работни места, на заплати, на трудови права, на суверенитет.

На сцената се качи и лидерът на софийското БСП Калоян Паргов, който припомни, че преди 125 години в София за първи път е бил честван празникът на труда. Той отбеляза, че правото на труд е основно човешко право. Днес обаче в България това не се вижда на практика.

Паргов също изтъкна, че младите хора бягат от страната поради липса на перспектива. Той настоя и за справедливи условия на труд, тъй като малкият и средният бизнес са притиснати до стената от бюрократичната машина.

С балони в цвета на националния флаг – бели, зелени и червени, с червени знамена стотици социалисти се отправиха към Борисовата градина, където традиционно се чества празникът на левия печат.