Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен официално даде зелена светлина на българския План за възстановяване и устойчивост, по който страната ни има шанс да получи над 12 милиарда лева еврофинансиране.

Фон дер Лайен е в София от снощи, а днес проведе пресконференция с премиера Кирил Петков в Министерски съвет.

Основен акцент в българския план, който ЕК изключително силно подкрепя, е фокусът върху "позеленяване" на българската енергетика. И още нещо - по думите на фон Дер Лайен планът на България е сред най-зелените, които комисията е получавала. "60% от плана са посветени на Зеления пакт. Важно е да имате траектория за намаляване на емисиите с 40% до 2025 г. Това е един от най-амбициозните планове, които сме получавали що се отнася до европейския Зелен пакт".

"Новото поколение Европейски съюз има три приоритета - зелената сделка, обхващаща темата за чистата, но и независима енергия. Втората тема е дигитализацията, а третата са инвестициите в това да направим обществата си по-устойчиви. Затова днес ЕК дава зелена светлина на България. Това е изключителен план. Това е много добре, защото за нас е важно България да върви с нас по пътя към въглеродна неутралност", каза фон дер Лайен.

Българският план за възстановяване позеленя, но не съвсем, смятат еколози

Българският план за възстановяване позеленя, но не съвсем, смятат еколози

Причината - до 2035 ЕС ще забрани и ползването на природен газ

Именно акцентът върху зелената енергия, утрояването на инвестициите на България във ВЕИ, както и развитието на енергийните връзки са много важен фактор за независимостта от руските енергийни източници, посочи още тя.

"Планът е в размер на 13 млрд. лв., което е близо 10% от нашата икономика. Той дава възможност България да се трансформира, да си гарантираме енергийната сигурност, намалявайки зависимостта от природен газ. Да използваме най-новите технологии за нашата енергийна система, да отключим потенциала на България за геотермали, да използваме нашите минерални води за производство на енергия, да реформираме върховенството на закона със засилен контрол над главния прокурор", каза на свой ред премиерът Петков. И отново изброи многократно детайлите по плана - инвестиции в наука, образование, транспорт и др.

И двете страни са категорични - истинската промяна идва чрез реформи, които са поети и като ангажимент, за да бъде получено финансирането.

"Това е една взаимноизгодна сделка", подчерта Фон дер Лайен. И добави - това е едва само началото на добро взаимодействие, а България може да разчита на подкрепата на Европейската комисия.

Председателят на ЕК засегна и темата с евроинтеграцията на Северна Македония, макар и да не бе питана по темата, защото журналистите имаха право на едва 4 въпроса.

"През 2020 година Съвета на ЕС взе важното решение, че е време да започнем преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания. Това е окончателно решение и е важно да ги изпълним заедно", каза тя. И подчерта - темата за защитата на правата на малцинствата е основна европейска ценност. Не уточни обаче кои малцинства визита, но думите й може да се тълкуват като подкрепа за условието на България правата на сънародниците ни край Вардар да бъдат защитени, за да чуе РСМ "да" от страната ни.

"Разчитам България да води умело процеса, знам че може да го направите", добави тя.

Ако изпълни ангажиментите си за реформи, България може да получи още през тази година 1,3 милиарда евро по Плана, съобщи вчера финансовият министър Асен Василев, като думите му бяха потвърдени и на брифинг на експерти от ЕК. Министерствата обаче могат да задействат веднага планираните проекти с национално финансиране, което в последствие ще бъде възстановени при получаване на европарите.