Успешно тестваха модернизирана бойна машина на пехотата БМП-2М. Тя е създадена на базата на БМП-1 руско производство. Тестът бе на Централния армейски полигон "Змееево" в присъствието на заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков, съобщиха от военното ведомство.

"Изпитанията на модернизираната бойна машина на пехотата (БМП) минаха успешно. Бяха поразени целите на близка и далечна дистанция", заяви Величков.

След анализ от експертите в Сухопътните войски, ако се потвърди необходимостта от демонстрираните нови способности на модернизираната БМП, ще се премине към процедура по доставка в съответствие със законодателството, обясни зам.-министърът.

"Всеки лев, вложен за развитието на българската икономика, е добре вложена инвестиция. Добре би било доставката на ново въоръжение да е съпроводено с индустриално сътрудничество с български партньор, а още по-добре, когато самата разработка е на българска компания в сътрудничество с военно-ремонтните заводи на ТЕРЕМ", каза Величков. По този начин се осигуряват и възстановителните и ремонтни дейности.

Демонстрираната днес модернизация на машината е в монтажа на нов купол с 30-мм оръдие, ПТУРС и 7,62-мм картечница. Куполът е двойно брониран по съвременна технология. Оръдието е стабилизирано по време на движение. Бойният модул разполага с оптико-телевизионна система и видеомонитор. Корпусът на базовата машина е снабден с допълнителни люкове за десанта.

Предложението за модернизацията е на българската фирма "Металика -АБ" ЕООД, а монтажът на бойния модул и неговата адаптация към наличната БМП-1 са извършени от "Терем-Ивайло ЕООД, Велико Търново". Благодарение на това БМП-2М е получила нови, по-високи бойни способности.