Движим се към Гръцки сценарий, това е големият проблем, каза дипломатът Илиян Василев пред Нова телевизия на дискусия: "Сценарий за дестабилизация и оставки или реформи в МВР?"  Заедно с него в студиото бяха социологът Андрей Райчев и председателят на Института за дясна политика Нено Димов.

Според Андрей Райчев политическият елит не прави реформи, защото го е страх от населението. За Нено Димов протестите влияят, а в този момент никой не може да си позволи дестабилизация на страната.

"Не се занимаваме с икономическо развитие, а се занимаваме се с усвояване на фондове - философията ни е сбъркана. Нито знаем къде отиваме, нито се развиваме", каза дипломатът, който е бивш посланик на страната ни в Турция и в Москва.

"Публичното управление е на принципа да намалява дефицита, същевременно увеличава бюджета на МВР. Необходимо е да се увеличи и бюджета на военното министерство, тъй като в последните години е бил по-нисък. Ние се занимаваме с финансовия израз на бюджети в една или друга сфера, вместо да гледаме дългосрочните цели", каза Василев. Той даде пример, че реформите винаги в първите месеци и години водят до дефицит. "Те изяждат, но после нещата се обръщат", каза Василев.

Бившият депутат Нено Димов добави, че образованието е дългосрочната инвестиция.

"От АБВ и ПФ не дадоха ясни сигнали, че ще подкрепят подобна реформа", каза Димов, визирайки предложението за намаляване на социалните пакети за сектор "Сигурност". "Подобен елемент на реформа може да доведе до неприемане на бюджета, което е ясно начало на дестабилизация", смята политикът.

"Протестите влияят, в този момент не може да се позволи дестабилизация на страната",  допълни той.

Според Илиян Василев сме станали свидетели на зле направено упражнение, което говори за неумение за реформи или за задкадрови игри. "Това, че някой се опитва да яхне протеста в нашата политическа среда е нещо, което най-малко трябва да ни учудва", каза той. Полицаите са увеличили нихилистично отношение към реда и сигурността.

"Това са хора, които по дефиниция нямат право на протест, но сега протестират и ще им се размине", каза Василев. Начинът, по който бяха предложени реформите и се реагира на този протест води до една тенденция - парламентът постоянно да изпитва недостиг на подкрепа за подобни решения, смята дипломатът.

"Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) е под това, което се очаква, води се пехливанска борба за отмъкване на по-голям дял от едно съсловие за сметка на останалите", очерта характера на проблемите Илиян Василев.

"Забравете за изборния процес, съберете 10-15 хил. души и отидете пред парламента. При полицаите това количество можеше да е по-малко. Ако сте лекари - трябва да изкарате 30 хил. души, по средата - парламентарното мнозинство, което не взема лидерска позиция. Да стъпиш върху нещо, което се опитва да се представи като реформи..." не довърши Василев.

Според Андрей Райчев умисълът на управляващите е да не правят нищо никому. "От 2013 г. гледам едно и също, с изключение на последната година, когато прехарчихме доста пари. Сега (управляващите - б.р.) ще ги изнудват полицаите, после - от 350 болници трябва да останат 50, от 57 ВУЗ-а, със 70 хил. места имаме 50 хиляди абитуриенти. Трябва да си внасяме студенти", очерта той поредицата от проблемни области, чиито съсловия могат да се вдигнат на протест.

"Ами тока - 2 млрд. годишно? А железниците? Нищо не се е променило. Нищо не промени нашата ситуация. Драмта е фундаментална, политическият елит го е страх от населението. Утре ще са БАН. Реформа трябва, но нищо не се прави. Нашата власт ще започне да купува сезон за сезон избирателите си. За чия сметка? За сметка на децата", каза Райчев.

"Задължително е българската власт да започне да ревизира. Правят ни номера - кого ще избутат напред - Румяна Бъчварова да й правят мечка", допълни социологът.

За политика Нено Димов колкото по-стабилно мнозинство имаш, толкова по-лесно трябва да се правят. "Реформи - да, но не в моя сектор", приведе пример Димов. Според него Румяна Бъчварова е първият политик, който оглавява МВР, до сега всички са се държали като адвокати на системата, а не като реформатори.

Илиян Василев обясни, че този политически елит е стреснат, от 25 г. никой не прави реформи, силата на вълната, която трябва да дойде е недоволство. "Всяка реформа тръгва с леко разрушение - да раздаде всекиму това, което трябва. Елитът не е разпознал в дабат на къде да върви. В енергетиката, в банковата сфера също има трудности", стана ясно от думите му. "Фондът за гарантиране вземанията на гражданите е изпразнен", каза Василев.

Той даде пример, че банките отказват кредит в областта на енергетиката. "Само преди 6 години над 13 млрд. лева бе стойността на фирмите в сектора, сега - не знам дали балансът е положителен. Банките отказват кредит, отказват да приемат корпоративните гаранции - те не са сигурни, че ще имат приходи по-нататък", допълни Василев.

За Илиян Василев, ако се откъсне връзката на всички групи с държавата, "Те престават да са значими и като бизнесмени, и като политици. Битката е да ограничат щетите за своята група", очерта той съсловните борби в обществото.

За Андрей Райчев нечата започнаха от сатанизацията на съсловията. Той припомни как бившия вътрешен министър Цветан Цветанов изчете от парламентарната трибуна стенограма от подслушани телефонни разговори между лекари. Преди бяха записите на лекарите от Цветанов, сега - полицаите. Не трябва да ходим на разделение", категорчен бе Райчев.