Министерският съвет утвърди състава на Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщиха от пресслужбата на Правителството.

Председател е Дамян Лазаров, който ръководи институцията от 1999 г.

Членове на КЗП ще бъдат Васил Стоянов, Милка Христова, Селман Делиибраимов и Огнян Данаилов.

Васил Стоянов е роден през 1968 г. Завършил е ВИИ "Карл Маркс", специалност "Маркетинг и мениджмънт", и ВМЕИ - София, "Микроелектроника и технологии в микроелектронното производство". В периода 2001-2005 г. е главен мениджър "S&S" Gmbh, Цюрих, а преди това е бил търговски директор в същата компания.

Милка Христова е родена през 1957 г. Завършила е право във Варненския свободен университет и е специализирала "Управление на икономиката". От 2000 г. досега работи като адвокат.

Селман Делиибраимов е роден през 1974 г. Завършил е Техническия университет в Габрово, магистър по "Индустриален мениджмънт". В момента е докторант в УНСС. Работил е в Екопродукт ООД - търговски представител, БУЛЕБ ООД - заместник-технически директор, "Капитан дядо Никола", гр. Габрово.

Огнян Данаилов е роден през 1966 г. Завършил е УНСС, магистър по "Икономика и управление на транспорта". Бил е началник отдел "Покупки и логистика" в "Електроразпраделение-София област" АД, ЧЕЗ Груп; заместник-ръководител отдел "Снабдяване и логистика" в Елпром-ЕМС АД и др. 

От средата на миналата година е в сила новият Закон за защита на потребителите. В него е посочено, че КЗП се ръководи от председател, определен с решение на правителството, чийто мандат е 5 години. Членове на комисията трябва да бъдат поне един икономист и един юрист, пише още в нормативната уредба. 

В момента комисията осъществява правомощията си в състав от двама души - председател и един член. Правителството освободи досегашния член на КЗП Росица Дойнова-Евтимова.