Увеличава се вълната на кибератаките. Не сме взели адекватни мерки за сигурност. Колкото повече в киберсигурността се случва нещо, толкова повече ще се отрази това в националната сигурност. Това заяви пред Нова телевизия Мирослав Стафанов - експерт по киберсигурност в Държавна агенция "Електронно управление".

Хакери искат $70 млн. за данни след кибератака срещу стотици фирми по света

Хакери искат $70 млн. за данни след кибератака срещу стотици фирми по света

Съобщението "почти сигурно" е от свързана с Русия банда за киберпрестъпления

Близо три милиона хакерски атаки е имало само в седмицата на парламентарните избори и то само в три общини у нас. Над 400 000 от атаките са от България. Атаките са установени с помощта на специални сензори. Най-честата причина за атаките е търсенето на информация. Бумът, специалистите отдават на развитието на технологиите, но и на липсата на адекватни мерки за защита.

Увеличената вълна на кибератаките в страната е заради факта, че новите технологии помогнаха на хакерите да се "въоръжат" с нови похвати. Другата причина е, че ние не сме взели адекватните мерки, заяви Мирослав Стафанов.

Заради съмнения за всяване на паника в деня на вота държавата е наблюдавала определени сайтове. Капацитетът й обаче позволява да се прави мониторинг на едва три от всички 266 общини.

Не използвайте свободни Wi-Fi мрежи, посъветва експерт по киберсигурност

Не използвайте свободни Wi-Fi мрежи, посъветва експерт по киберсигурност

Oсновната цел на хакерите е да вземат наши лични данни

Хакерите сканират за уязвимости дадената мрежа, намират такава и в следващият момент с екплойд и влизат вътре в мрежата. В днешно време е много лесно да се купи този екплойд - става все едно си купуваме примерно обувки от онлайн магазин. Можем да си го купим и да влезем. Всичко зависи от защитата, допълни Стефанов.