В около 36 града на страната собственици и служители в ресторанти, кафенета, заведения за хранене, хотели работят облечени в жълти жилетки.

Символичният протест е заради наредба Н-18, която задължава собствениците на обекти да добавят специален модул в софтуерите си, който дава достъп на проверяващите до личните данни на всички от персонала и до рецептурните книжа, които често са фирмена тайна. Новите правила трябва да влязат в сила от 31 януари.

НАП твърдо решена: Наредба Н-18 влиза в сила от 1 март

НАП твърдо решена: Наредба Н-18 влиза в сила от 1 март

Това бе коментирано на работна среща между НАП и заинтересовани страни

Хотелиери и ресторантьори от Бургас и региона се присъединиха към протестните действия на бранша. Те настояват за приемането на пакет от мерки за борба със сивия сектор. Над сто собственици на обекти са заявили, че служителите им ще облекат символичните жълти жилетки, съобщава БНР.

Повече от 70 представители на бранша от Бургас и около 30 от Поморие са подкрепили във Велико Търново протестна декларация с пакет от мерки за борба със сивия сектор. Това стана след проведени срещи на бизнеса в двата морски града, коментира председателят на сдружението в Поморие Георги Тръпков.

Протест на търговците заради наредба 18 за касовите апарати

Протест на търговците заради наредба 18 за касовите апарати

Протестиращите настояват за изчистване на неясните и противоречиви текстове

"Ние имаме стачна готовност със символични стачни действия, дали персоналът ще бъде облечен със жълти жилетки, или ще има жълта жилетка пред обекта, или ще има плакат, който оповестява протеста, всеки от собствениците на заведения трябва да си реши и на 28 очакваме отговора. Имаме и сформирана комисия", уточни той.

Георги Тръпков е настроен положително, че нещата, за които настояват от бранша, ще се случат. Но ако това не стане, е категоричен, че ще преминат към ефективни стачни действия.

НАП няма да удължава срока по Наредбата за касовите апарати

НАП няма да удължава срока по Наредбата за касовите апарати

До момента са регистрирани над 500 софтуера за продажбите