При нас е спокойно, нямам основания за притеснение, при нас няма протестиращи.

Така определи ситуацията в системата на отбраната военният министър Николай Ненчев, след като присъства на панихида по повод Архангелова задушница.

Военният министър обаче е категоричен, че решенията за бюджета, социалните права и задължения "не се взимат по улиците, а в Народното събрание".

Ненчев увери, че е в непрекъснат контакт с командирите на родовете войски и на различните формирования, но разговаря непрекъснато и с президента. Ние призовахме за повече спокойствие и разум и помолих за повече доверие в министъра си, обясни Ненчев, като допълни, че негова е отговорността да бъдат запазени правата на военните, пише БТА.

Все пак Ненчев припомни, че Министерство на отбраната е получило заложеното в предварителните параметри нарастване на бюджета с почти 1.35 на сто. „За нас това е удовлетворяващо", коментира министъра и допълни, че вярва в намирането на компромисно решение.

Стана ясно още, че от следващата седмица министър Николай Ненчев започне разговори с всички парламентарно представени политически сили.

Ненчев уточни, че на срещата си с комисията по отбрана, на която подробно е запознал депутатите със състоянието, в което се намира днес българската армия, и е получил подкрепа от тях. "Настоявам за много неща, не намирам голяма разлика в нашите виждания", отбеляза той.