Българските производители на храни са изключително конкурентноспособни и тяхното производство задоволява изцяло вътрешното потребление. Самите те имат ресурси до 2 години, дори да няма нова реколта, да задоволят нуждите на българското население.

В това увери земеделският министър Десислава Танева в Министерския съвет - заедно с представители на хранителната индустрия в България и на всички предприятия в страната, които произвеждат храна. 

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

С 201 гласа "за" депутатите приеха предложението на МС

"Няма никакво основание за каквото и да е притеснение в тази посока. Аз се радвам, че независимо от трудностите и всичко, което се случва в годините след 2007 г. нашата хранителна индустрия расте и като принос, който дава в растежа на нашата икономика", подчерта земеделският министър.

Танева обобщи, че наличността в момента е 1 700 000 тона пшеница и тя може за вътрешно потребление да ни задоволи за повече от 1 година. Над 2 млн. тона е наличността на царевицата за вътрешни нужди и с нея можем да издържи до 2 години. От слънчогледа също имаме достатъчно количество от самите преработватели, а и неизтъргуван слънчоглед, до края на годината.

Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебаритe и сладкарите в България, заяви, че в бранша на хлебопроизводителите и сладкарите няма никакви поводи за паника, регулярно се изпълняват заявките. "Към момента няма колега производител, който да е притеснен за суровината, дали я има, дали ще му стигне.

България е нетен износител на зърно и ние произвеждаме хляб от изключително качествената пшеница. Възможностите да издържим са около 2 години, без наличие на нова реколта", увери Кукушева. 

Полиция ще следи да няма паника в магазините и аптеките

Полиция ще следи да няма паника в магазините и аптеките

Мярката ще е за цялата страна

Димитър Зоров от млекопроизвотелите смята, че място за притеснение за хората няма особено с млечни продукти. Той помоли медиите да бъдат малко по-отговорни и да не се търся сензации. Животът продължава и извънредно положение не значи танкове и самолети по улиците, апелира Зоров.

От месопреработвателите също увериха, че няма място за притеснение. Те са нормално запасени и всеки си поддържа максималните запаси, на които е способен. "Място за притеснение няма и е важно хората да осъзнаят личната отговорност по отношение на хигиена и ограничения", е позицията на месопреработвателите.

Затварят молове, казина, барове и дискотеки

Затварят молове, казина, барове и дискотеки

Мярката е в сила до 29 март