България влезе в най-тежката категория наблюдавани страни и остава държава, която подлежи на препоръки от Еврокомисията, заяви Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите пред БНР. Повод за неговите думи е огласеният доклад на ЕК за социалното, икономическо и финансово развитие на България.

"Ако не се предприемат значителни стъпки към реформи и за подобряване на икономическата среда, страната ни може да се сблъска за пръв път с наказателна процедура през 2017 година и с евентуално спиране на еврофондове като част от механизма да бъде подтикната да направи по-смели крачки", обясни Дацов.

Демографският проблем и проблемите в образователната система са по-първостепенни за икономиката ни от поставените в доклада въпроси, смята той.

"Препоръките са едни и същи от години, а действията, извършвани от българската държава са много малко. Отчита се минимален напредък по всички препоръки и то в чисто административен план, докато реализацията на мерките е или минимална, или незадоволителна", коментира Дацов.

Според него липсата на реформи и имитацията на промени няма как да не водят до подкопаване на икономическия растеж и проблеми със заетостта. "В България остават крайностите. Няма я дългосрочната стабилност, която би трябвало да подобри устойчиво състоянието на икономиката и на хората", коментира финансистът.

Според него е важно кои са източниците на растеж и дали през следващите години те ще се запазят устойчиви, въпреки отбелязваните пикове. "Това, което е движило икономиката на България през 2015-а, има огромни предизвикателства да бъде повторено през 2016-а година", прогнозира Любомир Дацов.