Обсъждайки повече от час с каква позиция да излезе за 20-годишнината от 10-и ноември, Националният съвет на БСП повдигна някои щекотливи въпроси, сред които и за „куфарчетата с парите".

Според Росен Малинов, член на Националния съвет на БСП, преходът е силно идеологизиран.

Според него трябва да се отговори на редица въпроси. Как стана така, че едни хора си легнаха с цървули, а на сутринта се събудиха с обувки от крокодилска кожа, попита Малинов, според когото на този и подобни въпроси, обществото очаква отговор.

По думите му преходът е дал основа за криминално преразпределение на собствеността, поставил е началото на морална деградация, „в която Киро картофът е много по-известен от Иван Вазов".

Изказване на Татяна Дончева разбуни духовете и предизвика коментарите на лидера Станишев и Румен Петков.

Дончева също поиска своите отговори. „Преди Бойко Борисов, преди Сакскобургготски, преди Иван Костов, какво стана 90-а, 91-ва година, кой и защо точно той стана богат за една нощ", попита Дончева.

Според нея трябва да се отговори на въпроса защо са били раздадени необезпечени кредити, как и защо е тръгнал преходът.

„Когато имаш неразчистени терени, волю-неволю фактите отново се връщат след някакъв период в изходна позиция".

По-добре е нещата да се разчистят", обясни призива си Дончева и каза, че според нея ако се изясни миналото на БСП, това няма да се отрази драматично на партията.

Като пример тя посочи и християнската религия, която в началото си е налагана със сила, като и историята на Германия, която е изгаряла и книги в определен период от своята история.

В кулоарите на „Позитано" Дончева припомни на Румен Петков случая Акрам.
Не мисля, че това дело, в което участват и други сегашни членове на висшето партийно ръководство, е нещо, с което партията трябва да се гордее", подчерта Дончева.

Тя каза още, че оправданието за аферата Акрам било „уж с действията да се стабилизира икономически партията".

Да разчистим миналото на БСП, призова Дончева. Ние ли създадохме НДСВ и ГЕРБ, се питат в БСП
                               Още...

По думите на Дончева тези, които са се облагодетелствали тогава, са симпатизанти на други партии, актуални сега.

Според нея БСП трябва да направи така, че трудовият човек да се идентифицира с лявата идея, а не с „нашия Бойко", както обичат към него да се обръщат хората от народа.

БСП трябва да признае грешките на предшествениците си, за да се върне доверието в партията, смята Дончева.

Тези нейни думи накараха лидерът Сергей Станишев да не коментира толкова решенията на Националния съвет, колкото поредните доста скандални тези на Дончева.

Добре де, защо не ми се даде куфарче", беше реакцията на лидера на БСП Сергей Станишев. Той изтъкна, че дори му е обидно, че е пропуснат в раздаването на материалните облаги.

Станишев каза още, че не знае какво е ставало в партията в началото на 90-те години, тъй като по това време е бил активист на БСП и се е занимавал с активна партийна дейност - ходил е митинги, лепил е плакати.

Той е категоричен, че БСП не може да носи отговорност за първоначалното натрупване на капитали в началото на 90-те години.

От своя страна Румен Петков поиска новият Национален съвет на БСП да отговори на въпросите раздавани ли са куфари с пари и имало ли е списъци с хора, които забогатявали.

Петков, Овчаров и Пирински извън ИБ на БСП
                        Още...

"Ако сме правили списъци, ако сме раздавали куфарчета с пари, това означава, че ние в БСП трябва да зададем въпроса, дали сме законосъобразна партия", каза той и допълни, че упражненията на тази тема стават през последните 20 години.

Да се даде категоричен отговор, защото в противен случай ще станем съучастници на убийството на БСП, изтъкна той.

По повод подхвърлянията по-рано този ден от страна на Татяна Дончева за аферата Акрам Румен Петков коментира:

По този въпрос има произнесено съдебно решение."

Той каза, че няма представа в какъв контекст и защо Дончева е припомнила делото.

Румен Петков също не е съгласен с думите й, че са раздавани куфарчета с пари - „Аз не знам да са давани", каза Румен Петков и допълни: „Така да се приказва е обидно за партията".

Според него такива твърдения биха били сериозно основание да се постави партията извън закона.

"Една партия, която е грабила, крала има ли място в политиката? Няма. Аз не мисля, че моята партия е такава", коментира още Румен Петков и посочи:

Това е обида за партията, мисля, че това е клевета."