Инфлация ще има, независимо дали влезем в еврозоната, или не. Това заяви пред БГНЕС Владислав Панев от "Демократична България".

Според него страхът относно цените и инфлацията е неоправдан.

Той посочи, че за 1 януари 2024 г. дали ще има инфлация, зависи най-вече от процесите в глобалната икономика и много по-малко от това дали България ще приеме еврото, или не.

Относно въпроса дали цените ще се повишат на микрониво, Панев поясни, че това се влияние най-много от международните процеси в икономиката.

"И миналото лято бях казал, че тогава цените ще се повишат, независимо дали ние влезем в еврозоната, или не и, както се вижда, инфлацията си върви, ние сме извън еврозоната. Защо се случва това? Защото левът е вързан към еврото, което означава, че след като ЕЦБ поддържа вече 10 години политика на нулеви лихви, даже отрицателни и на печатане на пари, и отделно имаме няколко кризи - първо пандемията, после войната между Русия и Украйна, и нарушаването на веригите на доставки, това води до ръст на цените на редица стоки и услуги, суровините, електроенергията, метали, дървесина, пластмаса, какво се сетите. Така, че България е консуматор на тази инфлация и влизането или не в еврозоната ще повлияе много малко на тези процеси", коментира той.

Над 100 закона трябва да променим заради въвеждане на еврото

Над 100 закона трябва да променим заради въвеждане на еврото

Сред тях са приемането на закон за еврото, банковите закони, закона за БНБ и др

По негови думи инфлацията може да бъде овладяна буквално в следващите месеци, ако цените на енергоресурсите и други суровини започнат да падат, каквато тенденция според Панев би се усетила в скоро време.

Панев отбеляза, че България е част от глобалния световен пазар и имаме доста отворена икономика благодарение на това, че сме членове на ЕС и консумираме всички най-вече позитиви, но и някои негативи от това.

"Тоест каквото се случва по света във финансовата сфера, това се случва и в България с известно закъснение. Дали ще бъде инфлация, дали ще бъде надуване на цените на имотите, дали е свързано с нещо друго, с балонизация на други активи. Това е следствие от това, което се случва по света", обясни той.

Планът за въвеждане на еврото вече е в парламента

Планът за въвеждане на еврото вече е в парламента

Предложението на ИТН бе подкрепено от пленарна зала

Панев допълни, че България е отворена икономика, която много малко влияе на международните процеси, но това според него по-скоро е за хубаво, тъй като това увеличава благоденствието и на българската нация.

"Знаете, че експортът, независимо от инфлацията, е на рекордни нива, държавният дълг е на доста ниски нива и да се надяваме така и да си остане. Правителствата от 1997 г. насам спазват разумна финансова дисциплина, което е изключително важно, затова и България е с втория или третия най-малък дълг спрямо БВП в ЕС. Това, че от България малко зависи на този етап, всъщност е хубаво", обобщи той.