Въпросът за дипломатите ни - сътрудници на бившата Държавна сигурност, е бил поставен на българския премиер Бойко Борисов по време на приключилата в Брюксел среща на Европейската народна партия, съобщи БНР.

Генералният секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес е поискал лично Борисов да му обясни как е възможно толкова години след демократичните промени България да има подобен брой дипломати, свързани с бившата ДС.

По-рано днес, при пристигането си в Брюксел, премиерът обяви, че е готов да се раздели с министъра си Божидар Димитров - който също е с досие от ДС, само, ако това ще помогне да се разреши проблемът с дипломатите агенти на бившата Държавна сигурност.

Борисов е в Брюксел за заседанието на Съвета на Европейския съюз. Преди него се състоя и Срещата на върха на ЕНП, която се проведе в замъка Бушу край Брюксел.

По време на визитата на българския премиер в Брюксел е била обсъдена и кандидатурата на България за присъединяването й към Шенген.

Бойко Борисов съобщи, че е получил от ЕНП очакваната подкрепа за членството ни в Шенген. Въпреки това премиерът заяви, че това решение не  го прави по-голям оптимист за датите и сроковете за присъединяването ни.

Учудващо е, че на този фон се отнасят толкова благосклонно към нас, коментира той по повод амбициите ни за шенгенското пространство от една страна и десетките посланици с досиета от друга.

Стана още ясно, че по предложение на председателя на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс е решено да се създаде специална работна група от представители на страните, които имат съмнения за готовността ни за присъединяване към Шенген.
Сред тях ще са Франция и Холандия, а евентуално и други държави.

Техни представители ще могат да прегледат всички налични данни за готовността ни, както и да посетят България и да получат от министерствата на вътрешните и външните работи допълнителна информация за извършеното у нас.

На срещата на Съвета на ЕС лидерите на страните-членки ще излязат с общо решение относно общите характеристики на постоянен механизъм за действие при кризи. Целта му е запазване на финансовата стабилност на Еврозоната.

Очаква се да бъде разгледано и предложението на Европейската комисия за предоставяне на статут на страна-кандидат на Черна гора въз основа на осъществения досега напредък в изпълнение на критериите и изискванията за получаването на този статут.