Няма да има големи мигрантски центрове по границите. Няма и желание в ЕС за това. Това стана ясно от изслушването на европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон, която бе официален гост в българския парламент.

Тя се срещна с народните представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, от Комисията по външна политика, от Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и от Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. 

Гърци сформират доброволни отряди срещу строеж на мигрантски лагери

Гърци сформират доброволни отряди срещу строеж на мигрантски лагери

Оплакват се от висока престъпност и незачитане на законите от мигрантите

Основната тема на разговорите с българските законотворци бе политиката на ЕС за миграцията и убежището. Еврокомисар Илва Йохансон обеща да търси прагматични решения. Тя иска да се запознае с това какви са географските реалности пред членките. 

Проблем е липсата на доверие в страните от ЕС. Успокоителното е, че Европа не е изправена пред такава миграционна криза, както в предходните години. Сега към ЕС идвали нов тип мигранти, по думите на Йохансон. 

За индивидуален граничен контрол спомена Борисов пред еврокомисар Йохансон

За индивидуален граничен контрол спомена Борисов пред еврокомисар Йохансон

Да спре механизма за наблюдение над страната ни, иска премиерът

През 2015 г. основно мигрантите са били сирийци, бягащи от войната. Сега към общността идват друг тип мигранти, които нямат нужда от такава защита. Затова ЕС ще има друг подход към мигрантите.

Идеално решение, панацея на този проблем няма, смята еврокомисарят. Намирането на консенсусно решение е постижимо обаче, според нея.

Да управляваме кризата с коронавируса е наистина предизвикателство, призна още еврокомисарят в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Маноил Манев. Имаме проблеми и по отношение на свободното движение вътре в ЕС, според Йохансон.

"Сигурността е общ проблем. Сигурността на един е сигурност на всички, на целия ЕС", категорична бе тя. Важно е да пазим общите ни външни граници, смята още еврокомисарят по вътрешната сигурност. Трябва да се фокусираме върху взаимното подпомагане, изтъкна тя и се обяви за повече проверки на биометричните данни по границите.

Председателят на вътрешната парламентарна комисия Пламен Нунев настоя за актуални решения на проблемите с миграцията и убежищата. Темата е приоритетна точка в работата на ЕК и ЕП, както заяви той.

Въпросите за миграцията и убежищата са приоритетни за България. Миграционният натиск към страната ни, която е външна граница на ЕС, намалява, изтъкна народният представител.

Това се дължи на доброто сътрудничество с Турция, както и на преградното съоръжение и законодателните мерки, които са предприети. България ще настоява за комплексен подход по миграционната тема, стана ясно от думите му. Колегата му от ГЕРБ Маноил Манев постави акцент върху проблема с разпространението на коронавируса.

България няма да приеме така наречената гъвкава солидарност в пакта за миграция, категорична бе шефката на външната комисия Джема Грозданова. Не може да има гъвкава солидарност в държави членки, които са далеч от външните граници, а от България да се изисква силна и постоянна отговорност, убедена е тя.

Грозданова не пропусна възможността да подчертае, че страната ни все още не е пълноправен член на Шенгенското пространство. Тя се опасява, че отново ще се постави темата за центрове за мигранти, които да са близо до външните граници. За България е по-добре тези центрове да са близо до страните по произход, подчерта депутатът. Очакваме подобряване на политиката за връщане, политиката за реадмисия, изтъкна Грозданова. Миграцията има и своя човешки фактор, сподели тя и изтъкна, че трябва да се мисли и за човешките права, а не само за финансиране и логистика.

Стремя се към диалог с държавите членки, каза еврокомисар Йохансон и заяви, че няма да се приеме гъвката солидарност. Затова трябва да се търси решение за обща солидарност. Много е важно да има задължителен преглед на сигурността и здравето на преминаващите границите, смята тя. Трябва да има анализ кои са тези, които наистина имат нужда от убежище.

Сигнал към трафикантите ще бъде, ако се връщат по-бързо нелегалните, които нямат нужда от убежище. Някои членки не искат да им се дават съвети как да се справят с миграционния поток. Никой не иска големи мигрантски центрове по границите. Това и за самия еврокомисар е контрапродуктивно.

За прагматичен подход за преодоляване на недоверието между членките настоя председателят на комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Драгомир Стойнев. За да има успешен резултат трябва да има доверие между страните членки, категоричен бе той.

Пактът за миграция и убежищата трябва да получи и нужното финансиране, според него. Страната ни успешно изпълнява ангажимента си към ЕС да пази външните граници, похвали ни народният представител пред еврокомисаря. Освен това Стойнев поиска и по-гъвкав подход за финансиране на страните, които са на първа линия. Той се надява темата с миграцията да не се превърне в кризисна в мандата на еврокомисар Йохансон.

Еврокомисарят по вътрешните работи посочи, че се предлага с 40% намаление на парите за миграция. Самата тя не харесва тази идея и затова очаква какво решение ще вземе Съветът. Трябва да има прагматично сътрудничество, когато сме подложени на натиск, изтъкна еврокомисарят.

Няма магическо решение да решим всичките си проблеми, подчерта Йохансон. Миналата година 2-2,5 милиона души от трети страни са влезли законно в ЕС. През 2019 година 140 000 незаконно са влезли в общността. 700 000 са молбите за убежище за отминалата година. Трябва да има съгласие между страните, които са на предна линия и тези, които са крайна дестинация.