В ромския  квартал "Кремиковци" в Гърмен продължава да се строи незаконно. Това заявиха  жители на общината на протест, организиран от сдружение "Бъдеще за община Гърмен" пред БНР. Те обвиниха институциите в бездействие.

Днешният им протест е провокиран от намеренията на кмета на общината да внесе на утрешната сесия предложението за изготвяне на ПУП на квартал Кремиковци, който все още е със статут на общинска земеделска земя.  Недоволството  е  най- вече срещу местната власт, която не показва воля за решаване на проблема, оплакаха се от сдружението, което беше създадено през 2015 година и в продължение на месец организираше ежедневни шествия.

След последното събаряне на част от незаконните къщи в квартала  през  август  миналата година целият процес спря, а волята на институциите да приложат закона и държавността в Гърмен се изпари,  коментираха  хората, дошли на протеста.

123 са незаконните къщи според заповедите, издадени от ДНСК в края на 2011 година. Към тях общината добави преписки за още 18 незаконни постройки.

Припомняме, Скандал между роми и други жители на Гърмен на 23 май миналата година, прераснал в масов бой с трима ранени и осем арестувани, създаде  сериозно напрежение между двата етноса.

Почти два месеца полиция и жандармерия беше денонощно в  района. Според ромите от квартал Кремиковци днес ситуацията е относително спокойна, а семействата, създавали проблеми, вече не живеят в квартала.