Представители на десни политически сили и сдружения в Хасково се договориха да работят заедно за повишаване на избирателната активност в региона на предстоящите избори през тази година.

Инициативата за първата съвместна среща е на местните представителства на ГЕРБ и "Европейски демократичен път" (ЕДП).

Това съобщи след края на срещата Иван Петров, областен координатор на ГЕРБ, цитиран от БНР.

Петров уточни, че в срещата са участвали представители на ССД, "Новото време", БДС "Радикали", БЗС, ВМРО и БСДП. Не са присъствали представители на СДС и ДСБ.

По думите на Петров срещата е била преди всичко опознавателна, но участниците в нея са се обединили около мнението, че ще работят заедно за по-висока избирателна активност на предстоящите избори и за повишаване на ролята на десните сили в региона.

Най-близката ни цел е добро представяне на изборите за евродепутати, посочи Петров. Той обясни, че партии от десния спектър, които няма да участват със собствени листи в изборите за евродепутати, могат да предложат кандидати за гражданската квота на ГЕРБ.

Договорихме се срещите ни да са всеки месец, допълни той и изрази надежда, че следващия път ще има представител и на СДС.

По-рано днес активисти на ЕДП отбелязаха в Хасково по нетрадиционен начин десетгодишнината от връщането на мандата от БСП, като се разходиха с прасе на площада в центъра на града.

Областният управител на ЕДП Веселин Делитонев обясни, че прасето е символ на преяждането на БСП с власт. По думите му по тази начин напомнят на гласоподавателите, че идват избори, от които може да започне промяна в управлението на страната.