Системните партии желаят да демотивират хората да гласуват, защото това е в техен интерес. Това заяви пред БНР проф. д-р Красимир Калинов, бивш член на ЦИК.

По негови думи изборът вицепремиерът Марияна Николова да отговаря за организацията на изборите, е учудващ и тя няма да се справи с възложената ѝ задача.

Според Калинов това е изкуствено създаване на хаос и бягане от отговорност.

Нещата много рано тръгнаха в грешна посока, тя си има политическо обяснение, отбеляза той.

За гласуването под карантина и по пощата трябват промени в Изборния кодекс

За гласуването под карантина и по пощата трябват промени в Изборния кодекс

Да запазим и да утвърдим доверието в изборния процес, настоя Андреев

Той бе категоричен, че е имало време предстоящите избори да се подготвят по-добре. Можело е да се подготвят нещата за гласуване по пощата, така че да се включат и българите в чужбина. По негови думи от 6 до 8 месеца са били необходими, за да се подготви и проиграе тази процедура.

Проф. Калинов изказа възмущение от политически фигури, които се сетиха в последния момент да искат промяна на Изборния кодекс, за да се въведе гласуване по пощата.

Той заяви, че е задължение на Министерския съвет, а не на ЦИК да се грижи за обезпечаването на изборите и на складове за съхранение на машините за гласуване. Това било записано в Изборния кодекс, където е посочено, че ЦИК определя само условията и реда на гласуване.

По негови думи проблемите, които ще възникнат с машинното гласуване, са много повече от проблемите, които ще се решат с него.

Калинов бе категоричен, че смесеното гласуване с машини и с хартиени бюлетини много ще утежни изборния процес.

Румен Радев иска българите да са убедени, че властта търси най-добрите решения за вота

Румен Радев иска българите да са убедени, че властта търси най-добрите решения за вота

ЦИК е отговорна да гарантира конституционните права за гласуване