Обяснението трябва да дойде от българското правителство, в тази връзка те имат подробностите и те трябва да съобщят информацията въз основа на съществуващите доказателства.

Това заяви на пресконференция в София посланикът на Иран у нас Голамреза Багери по повод посочването от българската страна на военното крило на „Хизбула" за извършител на атентата в Бургас през 2012 година.

Брифингът бе по случай 34-годишнината от иранската революция.

Но от онова, което аз видях в медиите, подчерта дипломатът, съществуват много неясноти, допълвайки, че начинът, по който новината се отразява в медиите и информацията, която съществува, напомня на случая с убийството на един от лидерите на палестинската организация „Хамас" в Дубай (Има предвид Махмуд ал-Мабхух, убит в хотелската си стая в Ал Бустан Ротана, Дубай на 19 януари 2010 година. Ал-Мабхух е един от лидерите на ислямисткото палестинско движение Хамас, както и един от основателите на Бригадите Изз ал-Дин ал-Касам, въоръженото крило на Хамас, пряко отговорно за близо 10,000 изстреляни ракети по Израел).

Там имаше граждани от много държави, които имаха различни паспорти, добави той и поясни, че извършителите на убийството въз основа на информация от арабските правителства са имали различни паспорти от Великобритания, Австралия и няколко други европейски държави и после се изясни, че групата за убийството е била „изпратена от ционисткия режим".

И за съжаление държавите, на които са използвани паспортите, не показаха подходящата реакция във връзка с това деяние, изтъкна Багери и добави: „Някои от тях направиха само някои „изкуствени оплаквания" към ционисткия режим".

Подобно поведение окуражава терористите, изтъкна той.

Запитан дали може да отговори директно дали Иран е замесен в атентата в Бургас, посланикът изтъкна, че въпросът е отклонение от темата и Иран е отговорна държава, която сама е жертва на тероризма.

Иран няма нищо общо с атаката в България, категоричен е той и добави: "Не е моя работа да правя предположения, отговорните български служби ще предприемат съответните мерки", заяви дипломатът.

Против всякаква форма на тероризъм сме и силно осъждаме подобни действия, използвайки всички наши възможности срещу това нечовешко деяние, допълни дипломатът.

Според него думите на държавните ръководители на ционисткия режим са толкова безпочвени, че нямат нужда от коментар.

Иран отхвърля по всякакъв начин тероризма и ако по онова време светът показваше по-категоричен отговор, може би тогава терористичните среди нямаше да си позволят да повтарят подобно действие, изтъкна той.

Ядрените обекти на Иран са напълно под контрола на Международната агенция за атомна енергия и инспекторите на организацията, когато поискат ги посещават, увери още Голамреза Багери.

Най-много инспекции са направени в иранските ядрени обекти по света

На въпрос на news.bg защо Иран не допуска инспектори на МААЕ до военно-изследователските центрове Парчин и Фордо, при положение, че едикт на аятоллах Али Хаменеи забранява създаване на неконвенционални оръжия, посланикът подчерта, че са направени 5000 хиляди часа инспекции от МААЕ и по 24 часа в денонощието техни камери активно работят в обектите.

Най-много инспекции са направени в иранските ядрени обекти по света, изтъкна той.

Обектът Фордо е един от тези, които агенцията инспектира, а в миналото са правени проверки и в обекта Парчин, подчерта Багери. По думите му сътрудничеството с организацията не може да бъде еднопосочно - колкото се очаква от агенцията, толкова се очаква и от Иран. Според него въпросите за сигурността са важни за всяка държава и трябва да бъдат приети като ангажимент.

Не спираме никакви инспекции в нашите обекти, ако са според правилата на агенцията, подчерта той. Багери поясни, че Иран членува в МААЕ, следва определени рамки и правила, и си изпълнява задълженията към нея.

Във връзка с 34-годишнината от революцията посланикът на Ислямската република заяви, че персийската страна е преминава през възходи и падения, борба срещу потисничеството, но именно това е дало тласък на Иран за достигане на много постижения в различни области - изкуство, култура и наука.

Скоростта на научното развитие на страната е 11 пъти по-бърза от средното развитие на света

В някои области сме сред първите държави в света, въпреки политическите и икономически санкции, подчерта той и добави, че макроикономическият индекс на страната е в положителна посока и според МВФ Иран е на 17 място.

Въпреки икономическата криза, Иран продължава да се развива, смята той.
Нашият БВП (брутен вътрешен продукт) е около 1.5 трилиона долара, като от глава на населението се пада 10 хиляди долара на човек, каза той, подчертавайки, че скоростта на научното развитие на страната е 11 пъти по-бърза от средното развитие на света.

Посланикът на Иран изтъкна, че страната има огромни постижения в космонавтиката, нанотехнологиите, медицината и фармацията, като дори в Ислямската република почти не съществуват болести, които да не могат да се излекуват и същевременно се изнасят лекарства за чужбина.

Инфраструктурата в страната ни покрива 98% от нашите села, дори те имат достъп до вода, ток и природен газ, което е доказателство, че имаме развитие във всички части на страната, подчерта той, добавяйки, че с всяка изминала година се намалява разликата между гражданските прослойки в страната.

Дневното производство на природен газ в страната е 650 милиона куб.м.

Въпреки тежките санкции срещу енергийната ни индустрия, ние сме вторият износител на петрол от ОПЕК, дневното производство на природен газ в страната е 650 милиона куб.м., като голяма част от този газ се използва за потребностите на страната, но изнасяме и за държави като Азербайджан, Армения и Турция, разясни Багери.

Европа не може да използва тези ресурси именно заради санкциите, които имат обратен ефект, още повече, че те нямат юридически и законни основи, нито имат икономическа логика, която може да бъде защитена, смята той.

По думите му според проучване на световна организация разходите за света от санкциите, налагани на Иран, възлизат на около 4 трилиона долара - на ден над 10 милиона долара.

Естествено и ние губим от тези санкции, но трябва да отбележим, че тези налагани санкции са основна причина за изграждането на основите на Иран, смята посланикът на Иран, добавяйки, че това е задължило страната да развива индустриалния си и научен капацитет.

Произвеждаме различни продукти като подводници и самолети, управляваме най-сложните процедури в областта на ядрената енергетика за осигуряване на мирните енергийни нужди на страната, заяви посланикът.

Знаете, че през последните две седмици успяхме да изпратим живо същество в космоса и в близко бъдеще ще изпратим човек в космоса, като всички космически технологии ние ги създаваме и управляваме, изтъкна той.

По темата Сирия Багери заяви, че Иран иска мирно разрешаване на кризата и страната е насочила всички свои усилия за спиране кръвопролитията в Сирия.

Срещата в Египет на Организацията за Ислямско сътрудничество бе една от възможностите Иран да представи възгледите си за мира, заяви той и добави, че Ислямската република вярва, че не може да се реши сирийската криза по военен начин, подчерта иранският дипломат.