Почивайте в мир, защото цялата нация няма да ви забрави. Няма да забрави вашата саможертва и вашият подвиг. Българската държава и следващите поколения ще носят своята отговорност. Никой и нищо да не бъде забравено.

С тези думи държаният глава Росен Плевнелиев откри паметни плочи на жертвите от българскитевоенни мисии в Камбоджа и Ирак.

Имената на десет загинали военнослужещи в Камбоджа и 13 в Ирак бяха поставени до тези на други войни от българската история във Военния музей и костницата на Централните софийски гробища.

Всички заедно скърбим и почитаме тези млади български военни, дадените свидни жертви пред олтара на българската бойна слава, посочи Росен Плевнелиев.

Държавният глава отчете, че всички загинали в двете мисии са изпълнили достойно и свято своя дълг да служат на отечеството на своя народ. В името на техния героичен боен път и саможертва днес откриваме тези паметни плочи, добави той.

Плевнелиев направи кратка ретроспекция на двете мисии като настоя, че въпреки свидните жертви българската армия е научила своите сурови уроци и е заела подобаващо място в усилията за мирна подредба на света и за едно по-добро бъдеще за всички на планетата след края на студената война.

„Днес се потопяваме в скръбта на отминалото време, като отбелязваме и отдаваме значение на фатални събития и на две годишнини, натоварени със скръб и мъка за загиналите в Камбоджа и Ирак, подчерта от своя страна военният министър Ангел Найденов.

Отминалото време не може да изтрие от паметта спомена за нашите военнослужещи, синове, съпрузи, бащи приятели и колеги, които загинаха, оставайки верни на войнската си клетва, категоричен бе Найденов.
Той посочи, че родните военнослужещи са загинали на хиляди километри от България, изпълнявайки с чест и мъжество своя дълг и отдавайки своя живот.

Българският принос към международните усилия за поддържане на мира и стабилността и борбата с тероризма се измерва и с тяхната гибел, отчете Найденов.

Загиналите в Камбоджа и Ирак са част от бойната слава на България и паметните плочи с техните имена ще бъдат поставени в светинята на българската военна слава - Военния музей костница в Централните софийски гробища, за да бъдат редом с имената на други войни изпълнили със смисъл и съдържание войнската клетва, заяви Найденов.

Не сме ги забравили и няма да ги забравим - в паметта ни са живи поуките, драмата ни държи нащрек, а житейският и професионалният път на българските военнослужещи е в нашите сърца, завърши военният министър.

Малко след словата на двамата висши държавници под паметните плочи бяха поставени десетки венци от името на различни организации и институции, а цветя положиха близки на жертвите и обикновени граждани.

Припомняме, преди 10 години, на 27 декември 2003 година, петима наши войници загинаха, а 27 бяха ранени, някои, от които тежко, при терористична атака срещу щаба на батальона ни в иракския град Кербала.
През следващите мисии на армията ни в Ирак до 2005 година загинаха още 8 рейнджъри.