След като депутатите в продължени на два часа дебатираха по внесения вот на недоверие относително вяло, в края на деня темата за пенсиите и социалните плащания отново с разгоря с разменени позиции между социалния министър Георги Гьоков и депутата от ДПС Хасан Адемов.

Тези, които внасят вота на недоверие и тези, които ще го подкрепят, трябва да са наясно, че ще се решават важни предизвикателства, които са само в компетенцията на редовно правителство и действащо Народно събрание, предупреди социалният министър Георги Гьоков. Лошата новина за опозицията е, че народът не е забравил площадите. Той заяви, че не е видял отговорна позиция от страна на новото мнозинство в парламента - ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН. Гьоков изброи всички мерки на правителството, заложени в актуализацията на бюджета за справяне с кризата и запита дали точно заради това ли трябва да се внесе вот на недоверие?

По думите му светът няма да свърши, ако вотът на недоверие мине и България няма да изчезне, но вариантът за нова политическа криза е сериозен. Малко преди това депутатът от "Демократична България" Елисавета Белобрадова определи внесения вот на недоверие като убийство на парламентаризма, с което обяви, че няма да участва в него.

Ананиев: Управляващите са най-добри в задълбочаване на неравенствата

Ананиев: Управляващите са най-добри в задълбочаване на неравенствата

Каримански също разкритикува финансовата политика на правителството

ДПС предупреди за бомба със закъснител в увеличението на пенсиите. Опашата лъжа е, че опозицията не е съгласна с увеличението на пенсиите, въпросът е, че не е съгласна с методологията, с която се прави. Къде ви е реформата в пенсионната система на базата на анализ и работна група да предложите нов пенсионен модел, запита депутатът от ДПС Хасан Адемов по време на дебатите в парламента за вота на недоверие.

Това, което предлагате, е бомба със закъснител, предупреди той.

Вие повтаряме една и съща мантра - няма нито една пенсия под линията на бедност. 783 000 пенсии от всички малко над 2 милиона пенсии са под линията на бедност, ако включим ковид добавката, а ако не се включи - пенсиите под линията на бедност са малко над 300 000.

Вие залагате в актуализацията на бюджета завишаване на базата с 3 млрд. и 700 млн. лв., недоумява Адемов.

Асен Василев: Никой не е притеснен нито от дълга, нито от дефицита

Асен Василев: Никой не е притеснен нито от дълга, нито от дефицита

Вотът на недоверие е нескопосан

ДПС ще направят своите предложения в социалната сфера.

Хасан Адемов е съгласен, че със заиграване с пенсионната система трудно се печелят гласове. Молбата ми е, когато говорим за пенсионна система да бъдем внимателни, защото създаваме очакванията. Хората искат обещанията да бъдат реализирани, но погледнете това, което се предлага не е преизчисление на пенсиите, разкритикува Адемов.

ДПС подкрепят увеличаването на пенсиите, но не по начина, по който правителството го прави.

На критиките за неизвършени реформи отговори здравният министър проф. Асена Сербезова. По думите й шест месеца срок е кратък за провеждането на дълги реформи и разрешаване на проблеми, задълбочени и нерешени с години. Сериозно предизвикателство пред проф. Сербезова е бежанската вълна от Украйна, както и справянето с последната вълна на коронавируса, когато не бил обявен национален локдаун и училищата не били затворени.

"Аз не съм случаен минувач в политиката, поканена съм от премиера и вицепремиера и избрана за министър на здравеопазването. Не съм минавала случайно от тук и не съм срещнала случайно премиера и вицепремиера", подчерта здравният министър.

Рецепта за стабилна коалиция и викове "Мафия" в пленарна зала

Рецепта за стабилна коалиция и викове "Мафия" в пленарна зала

Кирил Петков зове депутатите да не оставят страната на 4 SMS-a

Ако изпаднем в хипотезата на нови предсрочни парламентарни избори, България е изправена пред сериозната заплаха да изгуби средства от Националния план за възстановяване и устойчивост, предупреди Сербезова.

Депутат от ГЕРБ Делян Добрев се възмути от това, че всички министри се изреждат да се изказват - има парламентарен контрол за това. Какво общо има вотът на недоверие със сферата на здравеопазването и данъчните проверки на министрите, недоумява Добрев.