Изразяваме дълбока тревога от развитието на вътрешно-политическата ситуация в Македония. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обяви, че са внесли в деловодството на Народното събрание обща декларация заради размириците.

Нинова изчете от трибуната декларация от името на парламентарната група. По думите й случилото се в парламента на Македония е недопустимо посегателство върху институцията парламент и демокрацията. Насилието не може да бъде средство за решаване на политически спорове.

Корнелия Нинова коментира, че лесно слагаме разделителни линии, но точно днес става въпрос за нещо, което стои над нас - националната сигурност на родината ни.

"Всички декларирахме готовност за национално съгласие, когато става въпрос за България. Нека видим сега - дали тези думи могат да преминат в действия и да поставим на първо място и над себе си отечеството", призова социалистката.

Тя изтъкна, че нахлуването в сградата на парламента в Скопие и физическата атака срещу народни представители заслужават най-остро осъждане.

Радев ни успокоява за Македония, зове за диалог в Скопие

Радев ни успокоява за Македония, зове за диалог в Скопие

"Демокрацията и правовия ред са пътя за излизане от кризата"

Социалистите призовават към мъдрост и избягване на всякакви провокации. Корнелия Нинова предупреди, че ако те ескалират, може да има тежки последици за Македония, а това ще се отрази на региона.

Сблъсъци в македонския парламент
Обновена

Сблъсъци в македонския парламент

След избора на албанец за председател на Народното събрание

От БСП очакват президентът на Македония да предприеме действия за успокояване на напрежението и връщане на полето на политиката.

"Изразяваме подкрепа за държавно единство и териториална цялост на Македония", заяви още червеният лидер.

Във връзка с предстоящото председателство на ЕС, тя смята, че страната ни трябва да изрази готовност да работи за ускоряване на присъединяването на държавите от Западните Балкани към ЕС и НАТО. Тя определи, че това е предизвикателство пред страната ни.

"Сега е моментът да покажем дали сме държавници и българи или политически пристрастни личности", допълни Корнелия Нинова.

Няма непосредствен риск за нас от случващото се в Македония

Няма непосредствен риск за нас от случващото се в Македония

Предвидени са допълнителни мерки за реакция

Тя призова в Народното събрание да се изготви обща, национално отговорна позиция и всички заедно да я отстояват.

От своя страна председателят на парламента Димитър Главчев обяви, че след парламентарния контрол ще свика извънреден председателски съвет, на който декларацията да бъде обсъдена.