"Нямам нищо общо с уволнението на г-н Владимир Руменов, нито имам нещо против него. Не го познавам лично. Защо е уволнен може да отговори ръководството на Националната галерия".

Този кратък текст е публикуван на страницата на министерството на културата часове, след като в социалната мрежа Фейсбук бе обявен протест (от 19:30 часа) срещу политическото уволнение на дългогодишния експерт в криптата на храм-паметника "Св. Александър Невски" Владимир Руменов, който е служител на Националната галерия.

Уволниха един от критиците на Рашидов
Обновена

Уволниха един от критиците на Рашидов

От 19:30 има протест пред Националната галерия в защита на Владимир Руменов

Обяснението под текста на Рашидов гласи: "Това заяви днес министърът на културата Вежди Рашидов по повод разпространени в медиите спекулации, че има нещо общо с освобождаването на г-н Руменов".

Поискаха незабавна оставка от Рашидов

Поискаха незабавна оставка от Рашидов

Всички колеги да застанат зад журналиста Георги Ангелов, зоват от АЕЖ

Междувременно стана ясно, че културното ведомство организира брифинг на министър Рашидов днес привечер, за което избирателно са известени само някои медии.

По време на въпросния брифинг министърът на културата Вежди Рашидов помоли директора на Националната галерия Слава Иванова да върне на работа уволнения експерт от криптата на храм-паметника "Св. Александър Невски" Владимир Руменов.

Отговорът на Иванова бе: "Аз имам своите сериозни основания, държа на мнението си, но в името на това да не се правят инсинуации, да не се хвърля петно на Министерството на културата и на Националната галерия, ще направя компромис. За мен това е едно искане, което трябва да осмисля, имам нужда от юридически консултации. Не мога да кажа, че ще бъде възстановен, защото това не е формата, която аз бих желала да се използва", заяви шефката на Националната галерия.

„Днеска се събрахме, защото прочетох, че аз съм уволнил някакъв колега, не го познавам", обясни Рашидов свикания брифинг.

По време на цялата пресконференция министърът на културата Вежди Рашидов обясняваше, че бил реагирал емоционално с писмото си до БНТ, в което напомня на журналиста Георги Ангелов, че държавата му плаща заплатата.

"Реагирах емоционално, защото ме заболя, никога през живота си не съм откраднал нищо, ако нещо съм имал, аз съм честен и почтен. Ако има дискусии за някои неща, това е само защото съм прозрачен, проверен", обясни емоционалното и финансовото си положение Рашидов.

Вежди Рашидов призна, че в него има вътрешна битка между артиста и министъра. "Не съм стандартен министър и за това водя вътрешна битка", призна той и повтори свое мото от преди години: "Не съм любовница на целия свят, за да ме обичат всички".

Многократно по време на изложението си Рашидов повтаряше думата "хигиена", "цензура", "емоционален". "Проблем ми е как живея аз, тази хигиена, която се опитвам да запазя в живота си. Да, писах, че някои са расли в станциите на ЦК, но аз идвам от сиропиталище. Завършекът на моя живот е много важно нещо. За пръв път работя държавна работа в живота си на 60 години. Хигиената на завършека... Имам безкрайно много проблеми с хигиената и морала в този скандал. Продължавам да имам уважение към Георги като журналист, не упрекнах човека (Георги Ангелов, водещ на културното предаване на БНТ, до когото Рашидов изпрати писмото си - б.р.).

"Дълбока лъжа е, че аз съм човекът, който може да наложи цензура, дълбока лъжа е, че в моя текст (визира писмото си до БНТ), ако вие не можете да направите разлика между цензура и болка...", прехвърли отговорността за тълкуването на своите думи върху журналистите.

Културният министър Вежди Рашидов обори публикуваните в медиите твърдения и поговори за отношенията си с Мултигруп и неговите босове.

"Никога не съм работил в Мултигруп и го написах в писмо, познавах Илия Павлов, познавах баща му, той беше управител на единственото денонощно заведение "Попското". Познавам го от момченце Илия, работеше в Министерство на културата, няма аз да го съдя, той не е осъден нито един път", каза Рашидов.

За своето финансово състояние министърът обясни, че има одити. "Една държава - не е художествена самодейност", каза той. Докато уверяваше, че е реагирал емоционално, Рашидов се обърна към журналист, който се опита да му зададе въпрос: "Колежке, вие елементарно мислите, държавата не е толкова елементарна".

"Синът ми няма хотели, синът ми напусна държавата. Когато някои хора искаха да ми направят един образ ненужен, недобър образ...", каза министърът и обясни, че внучките му всяка вечер плачели от обич към дядо си и синът му напуснал страната, за да не плачат всеки ден децата. "За това напуснаха, няма хотели", повтори Рашидов и обясни, че синът му имал строителен бизнес. "Купи си една къща в едно село и толкова", обясни Рашидов.

Министърът заяви, че е човек, който е минал през ада. "Не мразя никого - нямам време за това. Нямам време да мразя, имам малко време да обичам - децата си, приятелите, държавата, в която ще ми бъде гроба, живи и здрави да сте, Господ да ви пази! Ще се радвам, ако сте ме разбрали, няма да се сърдя, ако не сте ме разбрали", завърши брифинга Рашидов.