Българското председателство на Европейския съюз ще започне в началото на 2018 година и най-вероятно ще бъде съвместно с Естония и Финландия. Това съобщи председателят на Комисията по европейските въпроси в Народното събрание Джема Грозданова, предаде БНР.

Първоначално се очакваше българското председателство да е през втората половина на годината, но решението на Великобритания да напусне Европейския съюз налага известни размествания в ротационния принцип.

"След България идва Австрия, но, доколкото знам, има редовни парламентарни избори по време на австрийското председателство и затова вероятността да бъдем с Финландия е доста голяма. Предполагам, че основен приоритет на Тройката ще бъде дигитална Европа, което за нас е добре", заяви Грозданова.

Въпреки че решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз дава шанс за засилване на интеграционните процеси, сега не е моментът да се забързваме с членството в Шенген, убедена е тя. Според нея, Великобритания няма да излезе от Съюза, въпреки референдума.

"След като се избере нов министър-председател през есента, евентуално могат да бъдат предизвикани нови парламентарни извънредни избори и този референдум всъщност да не бъде взет под внимание. Вторият вариант е Великобритания да задейства Член 50 от Лисабонския договор", допълни Джема Грозданова.

Относно Брекзита, тя заяви, че: "След две години преговори британските граждани да се убедят колко неизгодно е излизането от Европейския съюз и ще бъде предизвикан нов референдум, който да ги попита дали подкрепят тези неизгодни клаузи".