„Ние в НДСВ не сме много "happy", не сме доволни, защото за сега като че ли се очертават две кандидатури на две леви партии", коментира Христина Христова от НДСВ, минути преди края на изборния ден.

Тя прогнозира, че във вторник на НДСВ предстои много драматичен политически съвет, на който ще се реши кого да подкрепи партията на балотаж.

Според Христова Меглена Кунева е много успешен български политик с европейско измерение. „Мисля, че тя има един много, много достоен резултат", допълни още Христина Христова.

По думите й, на тези избори е имало много принуда, произвол, полицейщина и страх. „Тепърва ще анализираме кое е деформирало избора на хората", посочи още тя. Христова отново припомни проблемната за НДСВ община Аврен, където служебно са били елиминирани кандидатите на партията. Въпреки това обаче днес партията е присъствала като номер и имена в бюлетините. „Там, където чрез страха и принудата не стават нещата, ги правят служебно", посочи още Христина Христова.

Тя не пожела да коментира кого би подкрепила партията на евентуален балотаж.  Председателят на НДСВ посочи, че двамата кандидати, за които се прогнозира, че ще отидат на балотаж, са леви кандидати. „Едните почтено (визирайки БСП и кандидатпрезидентската двойка на партията - бел.ред.), а другите са членове на ЕНП (ГЕРБ - бел. ред.), но в същото време прилага леви мерки в политиката си, недобри условия за бизнеса и популизъм", коментира Христова.