Пет са общините, в които има само един кандидат за кмет - Сърница, Етрополе, Бойница, Симитли и Сатовча. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев на последния брифинг на комисията преди местните избори в неделя.

Най-голямата листа на кандидатите за кмет на община е в София - 20, Пловдив - 14, Благоевград и Шумен с по 13. Окончателните резултати за избор както на общински съветници, така и за кмет на общини, кметства и райони е от Общинските избирателни комисии, а не от ЦИК.

Осем социологически агенции са регистрирани за екзитпол на местните избори. Сред тях са "Сова Харис", "Галъп", "Алфа Рисърч", "Афис", "Тренд", "Екзакта Рисърч", "Стратегически анализ и маркетинг" и "Маркет ликс".

ЦИК разреши обвинение за още двама кандидати за общински съветници

ЦИК разреши обвинение за още двама кандидати за общински съветници

Случаите са от София и Плевен

Забранява се под каквато и да било форма и начин обявяване на резултати от допитването до обществените мнения от 24 часа преди изборния ден до края на самите избори. Такива резултати могат да бъдат оповестявани след 20 ч. на самия изборен ден, предупреждават от ЦИК.

ЦИК прие последните принципни решения, свързани с дейността на СИК, организацията на предаването на книжата и проверката, която се прави за нарушения на гласуването в изборния ден. От 7 до 20 ч. или там, където продължава изборния ден до 21 ч. трябва да бъдат спрени охранителните камерите в училища или клубове по време на първия и втория тур на местните избори.

Проверяват сигнал за предизборна агитация на чужд език в Добрич

Проверяват сигнал за предизборна агитация на чужд език в Добрич

Сигналът е за кандидат за кмет на село Орлян и кандидат за общински съвет на Тервел

Всички избирателни списъци се предават на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГД ГРАО), която проверява дали има избиратели, които са гласували в нарушение на Изборния кодекс.

Уреден е въпросът за помещенията, в които се съхраняват изборните книжни материали. Отварянето им става непосредствено преди приключването на изборния ден. След като бъдат предадени отново, се затварят и се запечатват за съхранение в ОИК.

Към настоящия момент постъпилите сигнали в ЦИК са 87, а жалбите са 252. От тези 252 жалби - 136 са във връзка с регистрация на парии и кандидати, 47 срещу решения на ЦИК, 55 - срещу ОИК за предизборна агитация и установяване на нарушения на предизборната кампания и 14 жалби по отношение на назначаването на секционните избирателни комисии.