Пристигнали са още две искания от главния прокурор по отношение на други двама кандидати за общински съветници за различни престъпления. Това обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев пред БНТ. 

По думите му от ЦИК са дали разрешение за привличането им като обвиняеми. Едното населено място е София, а другото Плевен. 

От "Демократична България" се извиниха на две от еврейските организации у нас

От "Демократична България" се извиниха на две от еврейските организации у нас

"Шалом" и ДБ се договориха за бъдещо сътрудничество

Без да уточнява за кое от двете населени места се отнася говорителят на ЦИК поясни, че в единият случай става дума за притежание на забранени стоки и субстанции, а в другия за насаждане на омраза.

Едното, това за София, се отнася за расисткия виц, който пусна в пост във фейсбук кандидатът за общински съветник от листата на ДБ Тома Белев. Възмущение от вица изказаха още в деня редица организации. 

ЦИК разреши обвинение и арест за кандидат-кмет на Несебър
Обновена

ЦИК разреши обвинение и арест за кандидат-кмет на Несебър

По искане на главния прокурор Сотир Цацаров и за кандидати за общински съветници

Андреев подчерта, че от ЦИК се надяват на тези местни избори да има подобрение в отчитане на резултатите и попълването на протоколите.

По думите му там, където са необходими последни указания да бъдат дадени или съответно да бъдат предприети някакви мерки за осигуряването и обезпечаването на нормалното протичане на изборния ден, в момента се дават, за да може в събота да бъдат приети книжата и в неделя вече да може да бъде открит изборния ден без каквито и да било затруднения.

Андреев обясни, че обучението, което е проведено с членовете на секционните избирателни комисии е протекло нормално. Били са разяснени основно попълването на протокола, както и основните моменти в методически указания по отношение на провеждането на изборния ден, необходимите решения, които секционната избирателна комисия трябва да вземе.

Арестите в Несебър няма да повлияят на изборния процес, успокоява Цацаров

Арестите в Несебър няма да повлияят на изборния процес, успокоява Цацаров

Кметът на Несебър все пак ще участва в кметската надпревара

Говорителят на ЦИК поясни още, че там, където някои членове на секционните избирателни комисии не е явят, те ще бъдат заместени от резервни членове, които са подадени в ОИК, като една част от тях също са преминали обучението. 

Андреев посъветва медиите да не огласяват предварителни резултати от местния вот преди официалното приключване на изборния ден.

Той отбеляза, че до 48 часа след края на изборния ден ще бъдат обявени окончателните резултати.

Разследват схема за купуване на гласове в Несебър

Разследват схема за купуване на гласове в Несебър

Домът на кмета е претърсен, няколко души са арестувани