От Ционистката организация искат природозащитникът и кандидат за общински съветник в София Тома Белев да бъде отстранен от Консултативния съвет по гражданското общество към Министерския съвет. Причината е коментар в социалната мрежа Фейсбук, публикуван от Белев. В него той обявявайки, че в света нищо не е безплатно, коментира, че само влаковете към концлагерите са били безплатни.

"Световната ционистка организация е крайно възмутена от думите, изказани от г- н Белев и съветва Правителството на България категорично да се дистанцира от хора с подобни антисемитски настроения и нагласи", пише Яков Джераси, председател на Ционистката федерация в България.

"След години пропагандиране на идеята, че България е извор на толерантност и не само към евреите, но и към другите нации и народи, вярвам, че г-н Белев не заслужава какъвто и да е официален пост или официално асоцииране, и финансово подпомагане от българска държавна институция", пише Джераси.

Той предлага и политическа декларация за осъждане на всички антисемитски прояви по време на предизборната кампания за Местни избори 2019 г.

Декларацията е отправена към премиера Бойко Борисов, председателя на опозиционната партия БСП Корнелия Нинова, на ДПС Мустафа Карадайъ, до вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, до лидера на НФСБ Валери Симеонов, председателя на "Атака" Волен Сидеров, както и до лидерите на извънпарламентарните партии Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Декларацията е отправена и към съпредседателя на "Зелените" Владислав Панев, лидера на партия "Воля" Веселин Марешки, председателя на "Милениум" Румен Чолаков.

Предложението е за политическа декларация за осъждане на всички антисемитски прояви по време на предизборната кампания за Местни избори 2019 г.

В текста се казва, че без значение каква е била мотивацията на Белев и причините за последвалото му поведение, то е недопустимо за всеки себеуважащ се гражданин на европейска страна и особено за политици и публични личности, които би трябвало да са пример за подражание в обществото.

По-късно Тома Белев коментира във Фейсбук, че е впечтален как организация, която иска подписване на меморнадум от всички политически сили и го обвинява в антисемизъм, не си е направила труда да прочете дискусията под пост на Асен Генов, която оценява като антисемизъм. Там не става дума за транспортните практики в София, а за вдигане на цената на самолетните билети заради "гледащата зле Грета.".

"В интерес на точността слагам копие от дискусията тук, да не съм мъчат журналистите. Що се отнася до посоченият от ФЦБ представлявана от г-н Жак-Стефан Джераси, Божидар Александров и Ивиян Симеонов, съм длъжен да уточня, че това е работна група, която бе свикана с цел да се подготви един документ за три месеца, и която бе разпусната преди две години. А Съветът за развитие на гражданското общество още не е създаден", пише Тома Белев.