Председателят на политическа партия МИР и водач на листата за общински съветници в София инж. Симеон Славчев предлага в столицата да бъде изграден паметник на небесния закрилник и покровител на българския народ - св. Йоан Рилски Чудотворец.

Това свое предложение той направи днес, когато Българската православна църква почита най-известния български светец и основател на най-големия манастир в България - Рилския, по време на среща с граждани в район "Младост", на която представи кандидата на ПП МИР за кмет на района Александър Лазаров.

"Св. Иван Рилски в продължение на повече от едно хилядолетие е почитан като небесен закрилник и покровител на българския народ. В народната памет и многовековна традиция Рилския чудотворец е образец за себеотдаване, безсребърничество, както и за любов към ближния и Родината. Той е дълбоко почитан и днес от българския народ, а името му носят десетки православни храмове, улици, училища, болници и учреждения. св. Йоан Рилски Чудотворец е патрон и на българските будители и неговото име заедно с другите духовни водачи и велики личности от българската история като св.св. Кирил и Методий, св. Климент Охридски, св. Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов, олицетворява духовната връзка на българите по света с Родината. За това най-логичното нещо е в центъра на столицата на България да бъде изграден паметник на небесния ни закрилник и духовен водач", мотивира своето предложение инж. Симеон Славчев пред жителите на район "Младост" в София.

Заедно с изграждането на паметника на св. Йоан Рилски Чудотворец председателя на най-младата партия в България МИР Симеон Славчев предлага да бъде изграден и паметник на свети равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ.

"Абсолютно недопустимо е българския владетел, който налага християнството и въвежда славянската писменост в България също да няма паметник в София", каза още инж. Симеон Славчев. Той припомни и завета на митрополит Климент Търновски към православния българин - "Да пазим Православието като очите си - това е най-висока и свещена длъжност на всеки честен българин. И да не забравяме никога: има православие и нас, има и български народ, няма православие - няма и български народ".

"Именно за това днес, когато почитаме небесния закрилник и покровител на българския народ, поемам ангажимент към всички столичани и към всички българи, че в новия мандат на Столичния общински съвет изграждането на паметници на св. Йоан Рилски Чудотворец и свети равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ, ще бъде моя лична кауза", каза водача на листата за общински съветници на политическа партия МИР в София инж. Симеон Славчев.

Запитан къде според него трябва да бъдат изградени паметниците на св. Йоан Рилски Чудотворец и св. цар Борис-Михаил, покръстител, инж. Славчев отговори, че според него най-подходящото за това място е пространството пред главния вход на храм-паметника "Св. Александър Невски" в градинката пред сградата на Светия Синод.

Председателят на ПП МИР инж. Симеон Славчев пое ангажимент да сформира два инициативни комитета от български интелектуалци, историци, учени, духовници и общественици, които да стартират процеса по изграждането на двата паметника в София.

"България има богато културно, духовно и историческо наследство, което трябва да бъде предавано от поколения на поколения и да бъде популяризирано в цял свят. Изграждането на паметниците на св. Йоан Рилски Чудотворец и св. равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ, както и на паметника на основателя на българската държава хан Аспарух в София, ще допринесат столицата на България да стане освен културна, но и духовна столица на Европа", завърши инж. Симеон Славчев.