Само за първите 6 месеца на 2019 г. с 36% намаляват фините прахови частици спрямо миналата година. Все още обаче това е крайно недостатъчно и за това имам сериозното намерение за продължаване на всички мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Това заяви настоящият столичен кмет и кандидат за четвърти мандат Йорданка Фандъкова на дискусия с останалите четирима кандидати за кмет на столицата, посветена на развитието за чистия въздух в София.

София като всички големи градове има своите предизвикателства като качеството на атмосферния въздух. Замърсяването на въздуха влияе изключително много на хората и децата, предупреди настоящият столичен кмет.

Според Фандъкова въпросът е много важен и зависи от всички нас - от институциите и включването на всички граждани. Тя припомни и какво е направено от Столична община с отварянето на повече метростанции, подобряване на енергийната ефективност и подмяната на стария градски транспорт.

Много е важно гражданите да бъдат информирани за качеството на атмосферния въздух, посочи Фандъкова. Вследствие на всички тези мерки има резултат и те показват трайна тенденция за намаляване броя на фините прахови частици.

От своя страна бившият национален обществен защитник и кандидат за кмет на София Мая Манолова коментира, че качеството на атмосферния въздух е свързано с конституционното право на българските граждани да живеят в благоприятна и здравословна околна среда. По данни на Световната здравна организация в България 39 души дневно умират от заболявания, предизвикани от мръсния въздух.

Проблемът е сериозен и това е една от причините страната ни да бъде в наказателна процедура, предупреди Манолова. Ако не се предприемат адекватни мерки, България ще продължи да бъде осъждана от Европейската комисия. Столична община трябва да има отношение към замърсителите, причинявани от ТЕЦ в Южна България, посочи бившият омбудсман.

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки поздрави Фандъкова за направеното през годините и посочи, че проблемът за качеството на атмосферния въздух в София и във всички градове се дължи на 2 причини - транспортът и отоплението.

Усилията ни трябва да бъдат насочени към това транспортът да бъде екологично чист чрез изграждане на вътрешен пръстен и ринг. По отношение на отоплението, трябва да се върви към газификация на града и да се премахне горенето на всякакъв вид нечисти отпадъци, заръча Джамбазки.

Той не може да си представи по-чисто отопление от това на "Топлофикация", в сравнение с битовото например.

Кандидатът за кмет на "Демократична България" Борислав Игнатов посочи, че въздухът в София е опасен и като цяло страдаме от лошо здраве, защото спортуваме малко. Мръсният въздух е проблем номер 1 и това е ясен индикатор, че нещата не са наред, предупреди той. Конкретните мерки на ДБ за развитието на чистия въздух гарантират, че могат да ги изпълнят за четири години. Той смята, че София може да бъде еталон за пример на другите малки и големи градове.

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев коментира, че за него е важно какво вече е било направено. Много преди темата за чистотата на въздуха да стане популярна, от гражданската организация са започнали да се занимават с нея, похвали се Бонев. Според него ние не виждаме и не усещаме проблемите на мръсния въздух, но това не значи, че той не е тук. За това от "Спаси София" предлагат своя "План за София", с който да подобрят качеството на атмосферния въздух чрез приоритизиране и развитие на градския транспорт и справяне с битовото отопление.

Няма как отговорен политик, който има амбицията и желанието да стане кмет, да разполага с милиард и 700 хиляди бюджет,  да не постави като приоритет здравето на хората, а не икономическото или личното удоволствие и комфорт, подчерта лидерът на гражданската организация.

"Време е за смели мерки и решения, а не само за празни приказки и общи благопожелания", призова Бонев.