От Българския национален съюз питат всички кандидат-кметове на София дали ще разрешат провеждането на Луков марш. Своя открит въпрос те са изпратили до медиите и до кандидатите за кмет на София.

Въпросът е: "Как бихте процедирали Вие спрямо Луковмарш, ако бъдете избран/а за кмет на София". 

Фандъкова нареди прекратяване на Луков марш

Фандъкова нареди прекратяване на Луков марш

Полицията не допуска участниците да преминат по бул. „Витоша”...

От БНС уточняват, че очакват отговор, основан на изпълнението на закона и вменените Ви от него задължения и права като градоначалник. Основният въпрос, на който ние искаме да получим отговор, е - как ще действате Вие като кмет през месец февруари следващата година, когато предстои поредният "Луковмарш", а и в годините след това.

"Вече 17 години, в средата на февруари, ние организираме факелно шествие по софийските улици в памет на ген. Христо Луков - герой от Първата световна война, министър на войната в периода 1935-1938 г. и водач на Съюза на българските национални легиони до 1943 г., когато е убит от комунистически терористи пред дома си на 13 февруари. Това мероприятие доби известност под името "Луковмарш", пишат от БНС.

По думите им първите години това шествие е преминавало незабелязано от столичани. В последните 7-8 години се надигна една доста гръмогласна съпротива срещу това мероприятие. Неправителствени организации, някои партии, чуждестранни посолства и отделни личности "осъждат" провеждането на "Луковмарш" и настояват за забраната му, мотивират се от организацията. 

Това е откровено неонацистко сборище, възроптаха противници на Луков марш

Това е откровено неонацистко сборище, възроптаха противници на Луков марш

В София се проведе протест срещу тазвечершното

Те се оплакват, че настоящият кмет прекъсва провеждането на шествието или директно го забранява предварително. Това е нейно право според чл. 12, ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, признават от БНС.

В същото време те твърдят, че основанията за забрана не покриват минималните изисквания на закона.

Твърденията, че по време на "Луковмарш" може да се стигне до нарушаване на обществения ред, са смехотворни, след като за толкова много години провеждане на мероприятието, такова нещо не се е случило нито веднъж, твърдят организаторите. Според тях шествието се спира по политически причини.

Отговорите се очакват до 23 октомври