"Фашизмът не е мнение, а е престъпление". Това скандираха десетки хора, които се включиха в шествието против провеждането на Луков марш в столицата тази вечер, предаде БГНЕС.

"В момента, в който един човек проповядва нетолерантност, ти не можеш да бъдеш толерантен към него", заявява една от участничките в демонстрацията. Друга, държаща плакат с надпис "Не на Луков марш" смята, че той не трябва да се провежда, защото не трябва да се връщаме към времената, когато хората се убиваха и мразеха, заради различен етнос, заради различни политически принадлежности или желание да участват в политиката.

Никакво толериране на Луковмарш, обявиха хората на Първанов
Още...

Протестиращите припомниха, че преди две години организаторите на Луков марш провели международна конференция за чистотата на бялата раса. "За мен това е Луков марш, това е връщане обратно към фашизма, това е основателят на легионите. Неговото величаене в момента може да ни доведе до една война, един фашистки режим", посочи участничка в проявата на недоволство.

Трябва да се изхвърлят всякакви тоталитарни идеи, защото това са идеи, които е доказано, че не работят, каза млад мъж от протеста. За него Луков марш е един фашистки марш, който е дегизиран под идеята да се почете уж велик българин.

Петър Кичашки също бе тук, защото не подкрепя провеждането на Луков марш. "Това е едно откровено неонацистко сборище. Ген. Луков е откровен нацист, антисемит, расист. Такъв човек не бива да бъде почитан, такъв човек не може да му се отдава почит с факли в центъра на столицата. Смятам, че е крайно време общината да встъпи в ролята си и откровено да забрани нещо подобно", каза той.

Кичашки посочи, че кметът на София Фандъкова казала, че те нямат разрешително за провеждане на факелно шествие, но той има съмнения, че то ще се проведе и припомни, че вече е имало такова шествие, въпреки че не е било разрешено. "Мисля, че е редно общината да бъде по-сурова с такива неонацистки, неофашисти сборища", каза той. Кичашки подчерта, че освен това общината не бива да позволява провеждането на подобни акции.

Протестното шествие тръгна малко след обед с викове: "Фашисти, нацисти, неонацисти, кукли на конци в ръце на популисти", "От фашисти и нацисти нас не ни е страх, с огън в сърцата ще се борим срещу тях". Шествието започна от НДК с крайна точка Столична община.

Още от обед органите на реда бяха в готовност за провокации заради двете шествия. Припомняме, че Луков марш е насрочен за 17:30 часа. По план и той трябва да тръгне от същото място - пилоните пред НДК.
Участниците в обедния протест бяха засилено охранявани от жандармерията и столичната полиция.