От Демократична България - Обединение поискаха среща и се извиниха на две от еврейските организации в страната, съобщиха от ДБ.

Атанас Атанасов, Христо Иванов и Борислав Сандов (съпредседател на "Зелено Движение") се срещнаха със София Коен, председател на Централния Израелтянски Духовен Съвет и доц. д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите "Шалом". 

Представителите на "Демократична България" заявиха, че чрез тях биха искали да изкажат на еврейската общност и гражданското общество в България своето голямо съжаление за дълбоко неуместната фраза, използвана от нашия колега Тома Белев и за засегнатите от този инцидент чувства.

"Искрено се присъединяваме към извиненията на г-н Белев и се надяваме те да бъдат приети като израз на дълбоко уважение към еврейския народ и святата памет за жертвите на престъпленията срещу него", заявиха тримата по време на срещата. 

От Ционистката организация излизат с декларация срещу Тома Белев за думи във Фейсбук

От Ционистката организация излизат с декларация срещу Тома Белев за думи във Фейсбук

Тома Белев обясни, че съветът, от който искат да го махнат, още не е създаден

Припомняме, поводът за тази среща е коментар в социалната мрежа Фейсбук, публикуван от Белев. В него той обявявайки, че в света нищо не е безплатно, коментира, че само влаковете към концлагерите са били безплатни.

По-рано днес ЦИК разреши Белев да бъде обвиняем.

Винаги сме основавали нашата политическа дейност на разбирането, че паметта за холокоста, включително като част от българската история, е крайъгълен камък на съвременния хуманизъм и фундамент на усилията за изграждане на толерантно, справедливо и мирно общество, обясниха тримата от ДБ. 

ЦИК разреши обвинение за още двама кандидати за общински съветници

ЦИК разреши обвинение за още двама кандидати за общински съветници

Случаите са от София и Плевен

По думите им, те осъзнават, че в момент, когато национал популизмът отново е във възход и дори негови представители са част от управлението на страната ни и ежедневно инжектират отрицание срещу малцинства и правата на човека в обществения ни живот, трябва да бъдем внимателни да не допуснем и най-малкото съмнение, че бихме допринесли за ерозията на обществената чувствителност и съпротивителни сили в това отношение.

На срещата бяха въпроси, свързани със общата история и бъдеще и споделяните в областта на борбата с предразсъдъците, езика на омразата, защитата правата на човека и утвърждаване на култура на толерантност и ценене на разнообразието в страната.

Предвижда се среща между "Шалом" и избраните с листата на Демократична България общински съветници в София за конкретни общи приоритети за сътрудничество.