Военни от Единния център за начална военна подготовка в гр. Плевен почетоха паметта на загиналите си колеги в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак (операция Iraqi Freedom) на 27 декември 2003 г., съобщиха от МО.

На 27 декември 2021 г. се навършват осемнадесет години от атаката с камион-бомба на база "Индия" в град Кербала, когато в следствие на експлозията загиват петима военнослужещи от първия български военен контингент, участвал в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак.

Загиналите ни военни в Ирак бяха от 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак

16 години от атентата в Кербала

16 години от атентата в Кербала

Изводи от трагичния инцидент

Пред паметната плоча, поставена във войскови район 1163 в града, беше отслужена панихида в тяхна памет.

"Хората, които рискуват живота си не само като защитават териториалната цялост и границите на страната си, но и като служат далеч извън пределите на Родината, заслужават уважение и признателност", подчерта в словото си командирът на Единния център полковник Иван Вълев.

15 години от нападението срещу българската база в Кербала

15 години от нападението срещу българската база в Кербала

Загинаха петима военнослужещи

Представители на Българската православна църква, организирани от Плевенския митрополит Игнатий, отслужиха молебен в памет на офицерските кандидати Иван Инджов, Свилен Киров, Гърди Гърдев и Димитър Димитров, и на всички други военнослужещи, загинали при изпълнение на воинския си дълг в мирно време. Паметта им беше почетена с едноминутно мълчание.

На 27 декември военни 61-ва механизирана бригада в гр. Карлово (понеделник) ще отдадат военни почести пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм. Те ще поднесат венци и цветя от името на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски. В памет на героите ще бъде отслужена панихида.

Военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции на 27 и 28 декември ще се преклонят пред паметта на офицерски кандидат Антон Петров и старши лейтенант Николай Саръев на панихидите, които ще се състоят в Русе и Крумовград. 

Армията ни трябва да има по-добра подготовка, съветва снайперистът от Кербала

Армията ни трябва да има по-добра подготовка, съветва снайперистът от Кербала

Изцяло трябва да се промени тактическата и физическата подготовка

Република България участва в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак от 22 август 2003 г. до края на 2008 г. с 11 военни контингента с обща численост 3 367 души.

В хода на операцията даваме 13 жертви - майор Георги Качорин (загинал на 27 декември 2003 г.), старши лейтенант Николай Саръев (загинал на 28 декември 2003 г.), офицерските кандидати Иван Инджов (загинал на 27 декември 2003 г.), Антон Петров (загинал на 27 декември 2003 г.),  (загинал на 27 декември 2003 г.), Димитър Димитров (загинал на 23 април 2004 г.), Владимир Пашов (загинал на 24 октомври 2004 г.), Гърди Гърдев (загинал на 4 март 2005 г.), Преслав Стоянов (загинал на 3 май 2005 г.), Валентин Донев (загинал на 3 май 2005 г.), Марин Милев (загинал на 21 юни 2005 г.), Цветан Камов (загинал на 14 юни 2005 г.) и Паун Георгиев (загинал на 14 юни 2005 г.).