Плевенската общественост има много поводи да се гордее - не само с епичните боеве за освобождението на града, но и с героичния подвиг на Девета пехотна плевенска дивизия.
Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на представянето на макета на паметник в чест на воините, удържали победата при Дойран през 1918 г. под командването на генерал Владимир Вазов.

Идеята за изграждането на паметника е на инициативен комитет за отбелязването на 100-годишнината от края на Първата световна война.

Припомняме, на 15 септември бе открит паметник на ген. Владимир Вазов в Троян.

Тетевен почете генерал Владимир Вазов – героя от Дойран

Тетевен почете генерал Владимир Вазов – героя от Дойран

За него британецът ген. Милн възкликва: Свалете знамената! Минава победителят...

Макетът на паметника на Девета пехотна плевенска дивизия ще бъде изложен за оглед и мнения на плевенчани в Областната администрация в града, както и в сградата на Народното събрание в София. "Неслучайно представяме макета на паметника чрез медиите, за да може хората да го видят и преценят като за целта ще има и книга за впечатления и мнения", допълни военният министър.

Представят фототипно издание на „Дойранската епопея"

Представят фототипно издание на „Дойранската епопея"

Фототипно издание от 1921 г. на "Дойранската епопея" ще представи министърът без

Паметникът ще бъде изграден с дарения и с материал, осигурен от Министерството на отбраната. Министърът дари една заплата и призова депутатите от региона също да се включат в нейното осъществяване.

Във форума участваха областният управител на Плевен Мирослав Петров, депутати, военнослужещи, представители на инициативния комитет и на обществени организации.

Снимка 378986

Източник: news.bg