В бургаския квартал "Победа ядосана жена, объркала се при гласуването, избяга с разписката от машината. Почерпен избирател 10 минути опитваше да даде своя вот, информира БНТ.

"Тя видя, че не е това, което е искала и е натиснала нещо погрешно, след което се ядоса, взе си личната карта, остави картата за гласуване и си тръгна разярена. Взе със себе си бюлетината, смачка го, в джоба си го прибра после. Зачитаме го като невалиден заради погрешно гласуване", обясни Стефан Георгиев, председател на СИК.

От село Зайчар имаше сигнали, че избиратели гласуват с придружители.

25.5% активност към 16 часа на предсрочния вот
на живо

25.5% активност към 16 часа на предсрочния вот

"Галъп" измери 35,3% активност към 19 ч., "Тренд" - 33,6%, "Алфа рисърч" - 34.5%

Казусът с придружителите в село Зайчар в община Руен не е за първи път по време на избори. Според представители на СИК тези хора не са имали нужда от придружители. Обяснението е, че придружените гласоподаватели имали проблеми със зрението и нямало как сами да се справят с машината.

От РИК твърдят, че няма как да бъде контролирано кой има зрителни проблеми, тъй като в СИК не се изискват специални документи за проблеми със зрението. А преценката дали да има придружител е изцяло на членовете в съответната СИК.

Според Мехмед Сали, председател на СИК в село Зайчар, около 20 души са били с придружител.

"Това е редовното оправдание, че не виждат. Всъщност истината е, че не разбират български. Изобщо не могат да се ориентират. Обясненията на български не вършат никаква работа", обясни Венета Христова, член на СИК.

По думите на Юсеин Али, жител на с. Зайчар хората в селото са стари и трудно се ориентират. "Аз компютър къде съм виждал в живота ми", каза той.

Сериозни бяха затрудненията с машините на голяма част от жителите на бургаския квартал "Победа".