Още в началото на днешното пленарно заседание председателят Рая Назарян даде почивка, за да успокои страстите, които се разгоряха на трибуната. Напрежение възникна между Атанас Атанасов и "БСП за България", след като в декларация от трибуната на Народното събрание съпредседателят на ПП-ДБ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов напомни какво гласи действащият Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен, приет през 2000 г. Докато четеше части от закона обаче Атанас Атанасов бе заобиколен от депутати на парламентарната група на "БСП за България", които му отнеха думата. Най-активни бяха Борислав Гуцанов, председател на ПГ на БСП, и Георги Свиленски, които дори извъртяха микрофоните така че да не се чуват думите на Атанас Атанасов.

Председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян даде 10 минути почивка, докато се успокоят страстите между народните представители.

След дадената от Назарян почивка, Aтанасов обясни, че е започнал да чете закона заради решението на служебното правителство с най-високия орден на държавата "Стара планина" - първа степен да бъде награден бившия министър на културата на Тодор Живков - Георги Йорданов.

Това, което се случва, е абсурдно. "Уважаеми господа от ГЕРБ, този министър-председател е ваш продукт и беше председател на НС и ако не се разграничите от неговите действия, сте лицемери", обърна се Атанас Атанасов и към парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Отново на амбразурата излязоха от БСП. Иван Ченчев обясни ордена с инициативата на Георги Йорданов за всички творчески сдружения в страната. "Георги Йорданов е безспорна личност за българската култура", каза Ченчев. Според Георги Свиленски, Атанас Атанасов се катери по раменете на Георги Йорданов, за да стане голям политик, като се е катерил и по раменете на Българската комунистическа партия, за да стане прокурор. "Трябваше да го изнеса от трибуната, но госпожа Рая Назарян щеше да ме изгони", опита се да бъде ироничен към Атанасов и максималистичен към своите физически възможности Георги Свиленски.

От "Възраждане" също се включиха с констатацията, че името на Георги Йорданов било омерзено днес в пленарна зала.

Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС също взе думата - от една страна, БСП нямат право да заобикалят и да изнасят никого от парламента, но пък цялото "родословие на Държавна сигурност" било инсталирано в Столична община, нападайки кмета на София Васил Терзиев.

Явор Божанов от ПП-ДБ пък посочи, че бившият кмет на София Йорданка Фандъкова е била член на БКП, бившият премиер и лидер на ГЕРБ - Бойко Борисов също е бил член на БКП.

Атанас Атанасов отговори на всички нападки по негов адрес. Той заяви, че за поведението на хората от бившата комунистическа партия не учудва, но е добре българските граждани да видят как реагират останалите. В закона се посочва, че БКП е дошла на власт с чужда сила, напомни Атанасов. Той посочи, че никога не е членувал в БКП и се закани да съди всеки, който твърди обратното.

Крайно време е в България да се търси път на помирение, но имаме действащ закон, с който комунистическият режим е обявен за престъпен, каза още Атанас Атанасов.