Правителството определи нов заместник-председател и членове на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Валентин Кирчев е избран за заместник-председател на комисията. Марияна Жекова и Димитър Гривеков са определени за членове на ДКЕВР. Мандатът и на тримата е 5 години.

Според Закона за енергетиката членове на ДКЕВР могат да бъдат български граждани, които имат висше образование със степен "магистър", от които поне един е правоспособен юрист и един икономист.

Доцент Валентин Кирчев е завършил специалност "Електроснабдяване и електрообзавеждане" в ВТУ-Русе. В момента е директор на дирекция "Електроенергетика" в ДКЕВР.

Марияна Жекова е завършила право в СУ "Св. Климент Охридски". Ръководител е на правния отдел на "Електроразпределение-Столично".

Димитър Гривеков е доктор по икономика. Съавтор е на постановления на Министерския съвет за регулиране цените на водата.

Поради изтичане на мандата им са освободени досегашният заместник-председател на ДКЕВР Игнат Томанов и членовете - Добринка Добрева и Светла Тодорова.